Privredu koči neefikasna državna uprava

0

Država mora da bude jeftina i efikasna: Željko Sertić
 

"Ako napravimo državu sposobnom, jeftinom i efikasnom možemo da se borimo sa svima i na svim tržištima", rekao je Sertić u Aranđelovcu na Regionalnoj investicionoj konferenciji nedeljnika NIN.

On je istakao da su pokazatelji privrede loši, uglavom zbog ranijih pogrešnih odluka i nepovoljne ekonomske situacije u svetu, što ne može da se promeni preko noći.

 

"Ne može da se utiče na probleme u evrozoni. MMF je predvideo da će prosečan rast ove godine u toj zoni biti 0,8 odsto, što je manje od planiranog i nedovoljno da povuče napred, kako evropsku privredu tako i one na obodima Evrope, kao što su zemlje Balkana", kazao je Sertić.

 

Istakao je da su posledice ovogodišnjih poplava dodatni problem domaće privrede jer će rast bruto domaćeg proizvoda biti manji za jedan procentni poen.

 

Govoreći o javnim preduzećima, Sertić je kazao da ona godišnje državu koštaju milijardu evra i da je "nemoguće da ta preduzeća ne mogu da se reogranizuju i da racionalizuju poslovanje".

 

Po njegovoj oceni, sređivanje stanja u javnim preduzećima ne treba da zavisi od ljudi van Srbije, čak i onih koji dobronamerno preporučuju da je u interesu Srbije da sredi stanje u javnom sektoru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here