“Priznanje Izraela jedini dobitak Kosova”

0
Tanjug
Kosovo

Politički analitičar sa Kosova Agon Maljići rekao je da je priznanje Izraela jedini konkretan dobitak Kosova od dokumenta potpisanog u Vašnigtonu.

Maljići je za najnoviji broj beogradskog nedeljnika “Vreme” kazao da je kosovskoj delegaciji bilo važno da ne bude nikakvog postupka u smislu osporavanja suvereniteta i teritorialnog integriteta Kosova.

– Dokument koji je predsednik kosovske vlade Avdulah Hoti potpisao je u skladu sa ustavnim okvirima, pa i s političkim legitimitetom i moći koje on ima u ovom trenutku. Hoti nema prostora za kompromis. Čak i za tačku oko jezera Gazivode, u kojoj se predviđaju neke zajedničke obaveze Kosova i Srbije. Na kraju je rečeno da je ta tačka izmenjena iako ima razlicitih interpretacija – ocenio je Maljići.

On je rekao da je vašingtonskim dokumentom Srbija dobila zalaganje Kosova za Mini-Šengen, prema kome na Kosovu postoji „velika skepsa”.

– Nisam siguran kakav je to dobitak kad je jasno da Kosovo neće ući u mini-Šengen bez priznanja. Ipak, mislim da Srbija dobija najviše time što poboljšava i normalizuje odnose sa SAD – kazao je kosovski analitičar.

Maljići je istakao da Srbija, pa čak i deo međunarodne zajednice, očekuju nekakav kompromis od Kosova u zamenu za priznanje, ali na Kosovu konsenzus za tako nesto ne postoji.

– Sve to je imalo za posledicu da je dokument ostavio najvažnije stvari, one političke, kakve su bile do sada, otvorio principijelno neke nove obaveze poput Mini-Šengena, investicija, ali sve to može da se izbriše posle novembra (izbora u SAD) i da taj papir praktično postane nevažeći – rekao je Maljići.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here