EPA/Valdrin Xhemaj

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da Kosovo i Metohija predstavljaju kolevku državnosti, duhovnosti, kulture i identiteta Srbije i da je izraelsko priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova bio najznačajniji udarac srpsko-izraelskim odnosima u poslednjih 75 godina.

– Bilateralni odnosi su (priznanjem nezavisnosti) pretrpeli ozbiljan udarac. Ali odnosi između Srba i Jevreja su toliko jaki i utemeljeni, da sa ponosom mogu da kažem da ponovo nastavljamo da razvijamo naše odnose u mnogim sferama i uveren sam da cemo to činiti još jačim tempom – naglasio je Đurić u intervjuu za “Džeruzalem post”.

Đurić je ukazao da je Kosovo i Metohija za Srbe sveta zemlja, a ne samo 13 odsto suverene teritorije, već kolevka državnosti, duhovnosti, kulture i identiteta Srbije. On je podsetio da Ujedinjene nacije i 110 zemalja sveta, sa ukupno 79,8 odsto stanovništva, priznaju KiM kao deo Srbije.

Đurić je napomenuo da je za protekle tri godine 27 zemalja opozvalo ili zamrzlo priznanje Kosova da bi se omogućilo rešenje kroz dijalog, a da je Izrael bio jedina nova zemlja koja je priznala jednostrano proglašenu nezavisnost u tom periodu.

On je naglasio da je želja Srbije da premesti svoju ambasadu u Jerusalim, nažalost, suspendovana zbog izraelskog priznavanja Kosova 2020. godine. Srbija je, ipak, otvorila trgovinsku kancelariju u Jerusalimu 2021. godine, čime je ponovo potvrdila posvećenost izgradnji snažnijih ekonomskih i poslovnih veza sa Izraelom, istakao je Đurić.

22 COMMENTS

  1. Toje uradjeno na predlog Trampa.ali lako je bilo zabu potersti u baru.Uzrael nissta nije ucubio Srbiji,Izrael gleda samo svoj interes.Srbi i Srbija su jedini spasavali Jevreje u drugom svetskom ratu,Koliko su hrvatske ustase pobile Jevreja,Izraek svake godine salje svoje generale na proslavu Oluje u srpski Knin.To je jos veci udarac za Sbe i Srbiju.

    • Bas tako!!Jevreji gledaju samo sebe a mbogi nasi su igubili glave spasavajuci njih..nikad nam zahvalni bili nisu!!Treba da naucimo da gledamo sebe i da nikom neverujemo samo interes Srbije.

    • Srbija je bio prva država koja je proglašena “čista od Jevreja” (Judenfrei). Od 12.5000 Jevreja u Srbiji, ubijeno je njih 11.000. Presudnu ulogu u progonu i uništavanju Jevreja u Srbiji odigrao je Milan Nedić. Zbog toga veliki dio građana Srbije i danas ne zna da sramotni rasni zakoni nisu bili samo u Pavelićevoj NDH nego i u Nedićevoj Srbiji. Taj dio holokausta nad Jevrejima u kojem je aktivno učestvovala Srbija uvijek je nekako sramežljivo i usput spominjan jer je snažna srpska i jugoslavenska propaganda stalno u prvi plan isticala zločine nad Jevrejima u NDH. U Srbiji su zločine nad Jevrejima uvijek nastojali sakriti.

  2. Marko Djurić je stvarno iskusan političar i dobar čovek. Srbi su prijatelji i Jevrejskom i Palestinskom narodu, a to što Palestina nije priznala tzv Kosovo Srbima pokazuje da je prijateljstvo obostrano .

    • Ти си стварно тешки бот СНС-а…или ћорава или …ниси за даљи коментар..теби је тапшач Ђурић амбасадор..исто као што је овај председник издајник

  3. Hm…problem Jevreja je sto vjeruju da se sve kupuje i prodaje i ponasaju se u skladu sa tim. Nikada nisu pruzili nikakvu podrsku nikome ako im to nije donijelo nekakvu konkretnu korist. Za njih ne postoje visi globalni ciljevi, duhovnost, isto pravo drugih na opstanak…Tuzno…

  4. Vecina kolonista, naoruzanih dogmom i teskim automatskim naoruzanjem, cuvanim i zasticenim kao polarni medvedi, na Zapadnoj obali Jordana gde Hamas nema vlast, dolazi iz SAD-a. Njih stiti takodjer tesko naoruzana izraelska vojska, dok oni pale i unistavajy palestinske maslinjake, oranice , kuce i u zadnje vreme ubijaju ljude bez imali griznje savesti. Na ovim okupiranim podrucjima, pola sadasnjeg izraelskog kabuneta je uzurpiralo palestinsku imovinu i imaju tu kuce ,vikendice, – ma tudjoj zemlji. Gaza nije njima bitna, nego upravo ovaj deo. Obo jeste svetska sramota. Kao i Kosovo. Ali Izrael = Amerika, Amerika = Izrael/

  5. Srbiji je jedini put neutralnost. I Rusi i Izrael su prodavali oruzije Krvatskoj tokom ratova 90ih.
    Sa priznamjem Kosova Izrael je Srbiji kompletno okrenuo ledja i pokazao da nema kolektivnog morala kad je u pitanju istorijsko prijateljstvo izmedju dva naroda.

  6. Izrael nikad nista nije ucinio za Srbiju. Prijateljstvo je uvek bilo jednostrano ,sa nase strane. Sa njihove hladan i proracunat odnos ,pare pre svga.

  7. A da budemo realni, ko ke ocekivao od njih da budu iskreni prijatelji?

    Oni jednostavno nisu sposobni za prijateljstvo, kod njih se sve svodi na interes, kao i većini na Zapadu…

  8. Svetski jevrejski kongres celo vreme rata pružao je podršku muslimanima i hrvatima. Svake godine šalju u Potočare svoje predstavnike i pričaju o srpskom genocidu. Nikada nisu otišli u Bratunac. Da li su bili u Jasenovcu. … Nanijeli su nam neprocjenjivu štetu. Odnosi sa Izraelom. …. Koji su naši tu inreresi.

  9. Само ми да даље градимо чвршће односе са Израелом…
    Које односе? Односи су коначно нестали признањем Косова. Доста више да волимо и улизујемо се свима. Ко ће да те поштује ако стално окрећеш други образ?

  10. Kakvo prijateljstvo, osudite genocid ako niste poslednjih 50 godina propustiti ovo je sramota. Ako vam nije jasno “prijateljstvo” pročitajte talmud i shvatite da vas jevreji gledaju kao stoku. Izrael je sa amerima odma priznao kosovo, ko koga laže ovde

  11. Zato ce Srbija prva priznati Drzavu Palestinu.Ostaje jos Katalonija i Severni Kipar.Naravno,Severna Irska se podrazumeva.Na kraju sledi Drzava Teksas.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here