EPa-EFE
Donald Tramp i Avdulah Hoti

Kosovski premijer Avdulah Hoti rekao je da očekuje da će se dijalog između Beograda i Prištine okončati uzajamnim priznanjem za nekoliko meseci, a cilj je da se to dogodi na proleće.

Hoti je rekao da će insistirati na dobijanju priznanja od Srbije, jer, kako je naveo, u suprotnom sporazuma neće biti.

– Ili će dijalog dovesti do sporazuma uz recipročno priznanje, ili neće biti ničega. Tokom poseta evropskim glavnim gradovima iznosio sam naše principe i sa njima ulazim u ovaj proces. Ovaj proces se završava recipročnim priznanjem. Za nekoliko meseci ćemo doći do te tačke i zaključujemo proces. Cilj je proleće, odnosno prvi meseci sledeće godine i nikako ne nastavljamo u drugom delu godine – rekao je Hoti.

On je istakao i da će o mestu predsednika Kosova, u februarau ili ranije, razgovarati i sa predstavnicima opozicije, ali je naveo da to ne znači da će biti proširenja koalicije sa partijom Kadrija Veseljija.

– Nema diskusija o proširenju koalicije kao što se priča u medijima jer koalicija ima dovoljno glasova za normalno upravljanje. Kada budemo došli do pitanja predsednika, sešćemo i sa opozicionim partijama kako bi pronašli rešenje za mesto predsednika. Ako budemo mogli pronaći ćemo rešenje, ako ne zemlja ide na izbore – rekao je on.

Hoti je istakao da ne vidi razlog ulaska DPK u koaliciju koja funkcioniše i ima dovoljan broj glasova.

– Ako se bude pojavila potreba za rešavanje pitanja predsednika pre februara, treba da sednemo i razgovaramo, sa svim opozicionim partijama. Treba da vidimo šta je u interesu države, a ne u interesu političkih partija. Ali ako se ne dogovorimo, moramo ići na izbore, prema ustavu – rekao je Hoti.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime