EPA
Američka vojska u Siriji

Amerika će na severoistok Sirije poslati dodatne snage i tehniku, bez obzira na izjavu predsednika Amerike Donalda Trampa da je Amerika „napustila Siriju“, piše „Njujork tajms“.

List navodi da je takav korak Vašingtona demonstracija sile, kao posledica nedavnog incidenta sa ruskom vojskom u tom regionu, što je iznenadilo i sam Pentagon.

Tri nedelje posle toga kako je rusko vozilo udarilo u američku patrolu u Siriji i tom prilikom je povređeno osam vojnika, SAD su izjavile da će poslati na severoistok zemlje pešadijska vozila „Bredli“ i radare. U planu je i organizacija velikog broja vazdušnih patrola, piše njujorški list.

Reč je o pojačanju od oko 100 vojnika, koji će se priključiti grupi od 500 vojnika koji se već nalaze u Siriji.

– Ovakvi postupci su pokazatelj rešenosti SAD da zaštite snage koalicije – izjavio je predstavnik Centralne komande kapetan Bil Urban.

Prema njegovim rečima, američko prisustvo je potrebno „da bi se osigurao nastavak misije za pobedu nad DAEŠ-om, ali bez velikih mešanja“.

O povećanju američkog kontingenta je postalo izvesno istog dana kada je Donald Tramp izjavio, da je američka vojska „napustila Siriju“, osim na naftnim poljima koja štite. „Inače smo napustili Siriju“, saopštio je Tramp, ne spominjući da Pentagon smatra da je njegov glavni zadatak pomoć sirijskim Kurdima u njihovoj borbi sa ostacima DAEŠ-a.

Amerika planira da u Siriju prebaci pešadijska vozila „Bredli“ i radare „Sentinel“, koji će pratiti ruske helikoptere. Pored toga, Vašington će pojačati patrole lovaca i helikoptera tipa „Apač“, koji će podržavati američke vazduhoplovne snage.

Kada je reč o američko-ruskom incidentu u Siriji, demokrate su to odmah iskoristile kako bi okrivile Trampa da nije sposoban da obuzda „rusku agresiju“ u odnosu na Zapad.

Predsednički kandidat demokrata Džo Bajden, je okrivio američkog lidera da se nije potrudio da u javnosti pokrene tu temu:

– Da li ste čuli da je predsednik i jednu reč rekao o tome? Da je bar prstom mrdnuo? – upitao je Bajden.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here