EPA/SRDJAN SUKI

Srpski vaterpolista Andrija Prlainović najavio je derbi i spektakl koji nas očekuje u petak od 08:30.

U trećem kolu grupne faze na Olimpijskim igrama u Tokiju, sastaju se Srbija i Hrvatska.

Prlainović je analizirao obe reprezentacije i govorio je u razgovoru za hrvatski “Index” na još nekoliko zanimljivih tema.

Srbija i Hrvatska su ostvarili po pobedu i poraz na početku. Da li su i dalje favoriti za medalju?

– Turnir je tek počeo. Na kraju će se svoditi računi. Hrvatska i Srbija imaju velike šanse za prolazak dalje, iako je istina da obe reprezentacije igraju promenjivo. Turnir je užasno jak i izuzetno zanimljiv. U našoj grupi Australija igra vrlo dobro, na kraju to najbolje zna Hrvatska, a u toj tamošnjoj grupi Amerika je pokazala odličan vaterpolo i ovaj turnir je dokaz da se vrhunski vaterpolo ne igra samo u Evropi. Ne bih rekao da je glavna priča turnira rivalstvo Hrvatske i Srbije. Konkurencija je zaista jaka. Srbija je olimpijski šampion, Italija je svetski prvak, Mađari su evropski, a Hrvatska, Grčka, Španija sve su to vrhunske reprezentacije. Možda su za nas i Hrvatsku neki igrači prošli vrhunac, a drugi napredovali, ali ponavljam, prerano je za bilo kakvu konkretnu analizu. Videćemo kako će se sve ovo završiti – rekao je Prlainović za “Index”.

O problemima u reprezentaciji Hrvatske.

– Radije ne bih dao odgovor na ovo pitanje. Pokušaj da me razumeš. Hrvatski problemi su hrvatski problemi, neka tako i ostane, a mene zanima samo Srbija.

Posle Tokija, oprašta se zlatna generacija Srbije.

– Promena generacije nas čeka i to je normalno posle tri olimpijska ciklusa. Moguće je povući paralelu sa generacijom koja je otišla posle Pekinga, ali okolnosti su drugačije. Vremena su drugačija, vaterpolo se promenio. Imam utisak da je Srbija tada imala više vrhunskih mladih igrača koji bi mogli adekvatno da zamene one koji su otišli ​​nego što je to trenutno slučaj. Ipak, verujem u profesiju i talenat koji imamo i siguran sam da će Srbija biti jedan od glavnih favorita za medalju na Igrama u Parizu.

Španija je pobedila Srbiju u prvom kolu. Srbija teško izlazi na kraj sa njima.

– Španiji takođe odgovaraju kriterijumi suđenja i promene pravila u vaterpolu, kao da su ih napravili samo za sebe. Igraju dobro, pragmatično, koriste sva raspoloživa sredstva za postizanje rezultata. Suđenje im ide u prilog, sudije se prema njima ponašaju potpuno drugačije od ostalih timova. Do 2018. u svetskom vaterpolu bila su na snazi pravila koja su nama, balkanskim timovima i Mađarima odgovarala, u poslednje tri godine neke stvari su se promenile i Španija je to najviše koristila. Ali uprkos tome, ovo je fantastičan tim i njihovi rezultati ne bi trebalo da iznenađuju.

Dugo nismo imali ovako interesantan i zanimljiv duel.

– Ne znam, ne bih rekao da se mnogo toga promenilo u vrhu svetskog vaterpola. Setimo se Rija. Ni mi ni Hrvati nismo lako došli do finala. Na tom turniru je bilo zaista svega. Srpski i hrvatski mediji su pisali da su dva tima dominirala dugo vremena, ali to nije bio slučaj. Bilo je potrebno mnogo sreće da se prođe čak i grupa. Sećam se da je bilo jako teško i da smo sa velikom mukom prošli grupu. Možda je jedina razlika u tome što su Amerika i Australija napredovale, ostalo je ostalo manje-više sve isto. Ovo će biti fantastičan turnir i jedva čekam da vidim kako će se sve odvijati – zaključio je Prlainović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here