Probala Hitlerove obroke da ga ne otruju

0

Margot Velk
 

Njeno gvozdeno ćutanje je trajalo decenijama i tek u poznoj starosti ova 96-godišnja starica je rešila da za dokumentarnu emisiju berlinske medijske kuće RBB ispriča svoja traumatična iskustva iz tog perioda.

– Znali smo pouzdano da su Britanci hteli da otruju Hitlera i da smo mi bile tu zato da testiramo hranu – ispričala je Velkova u filmu reditelja Ahima Hipela.

 

Progovorila u 95. godini

I danas Margot živi u stanu u kojem je rođena – brižljivo našminkana seda dama. Decenijama je svoju životnu priču čuvala samo za sebe, a na svoj 95. rođendan je rešila da progovori. "Najednom sam pomislila da to mora da izađe iz mene – možda zato što sam stalno imala noćne more", rekla je ona i o svojoj traumi kazala: "Htela sam sve da zaboravim, ali to se ne da zaboraviti."

"Nekim devojkama su suze tekle dok su jele, a na kraju smo sve jecale naglas jer smo preživele".

Margot je imala 21 godinu kada se 1941. iz Berlina preselila kod svekrve u istočnu Prusku. Tamo su je SS-ovci zaposlili za testiranje hrane u obližnjem firerovom skloništu Volfšance ("Vučja jazbina").  Uvek kada bi Hitler tamo boravio, ove mlade žene su bile obavezne da prve probaju njegovu hranu.

– Jelo je bilo dobro, veoma dobro. Ali mi nismo mogle da uživamo u njemu – poverila je Velkova lane "Špigelu".

Neuspeli atentat Štaufenberga 20. jula 1944. godine je doživela iz neposredne blizine.  Posle atentata su nacisti još više pooštrili sigurnosne mere. "Bile smo nadgledane kao životinje u kavezu."

Jedne noći se u njenu sobu uz pomoć merdevina uspentrao SS oficir i silovao je. Velkova je sve to morala ćuteći da podnese. Tortura je trajala dve i po godine, a onda je Margot 1944. godine rešila da pobegne, da bi je potom zarobili crvenoarmejci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here