Tanjug
Andrej Plenković

Na pragu superizborne godine kada će građani u Hrvatskoj tri puta izlaziti na birališta, datum održavanja parlamentarnih izbora ne može se ni naslutiti, a analitičar Ivan Rimac kaže da je problem to što iz perspektive vladajuće stranke HDZ, oni zavise od rezultata za Evropski parlament, koji su u ovoj zemlji fiksirani za 9. jun.

“Na evropskim izborima (premijer) Andrej Plenković nije imao uspeha otkada je na vlasti. U prvom redu zbog svoje bahatosti i samouverenosti da je dovoljno da on predloži nekog kandidata pa da ga glasači odmah prihvate”, naveo je Rimac gostujući na zagrebačkoj N1 tv..

On upozorava na opasnu situaciju po HDZ ako i ovoga puta ne ostvari dobar rezultat na evropskim izborima.

“Ako evropski izbori budu pre parlamentarnih, moguća je situacija da HDZ mora sanirati štetu i popravljati imidž nakon izgubljenih izbora, što je za njih vrlo opasna situacija. HDZ tako nešto najverovatnije ne želi da dozvoli. Spasilačka opcija eventualno bi bila da izbore odlože za jesen ili da ih raspišu usred leta”, kaže Rimac.

Prema njegovim rečima, forsiranje rokova pre evropskih izbora HDZ-u je dobrodošlo sve dok suvereno vlada parlamentarnom većinom. Međutim, ukazuje, HDZ-u se nakupilo već puno problema.

“Imaju problem sa ‘Lex AP’ i problem sa sindikatima i obećanjem o povećanju plata u skladu sa realnom inflacijom, a ne statističkim indeksima inflacije. Tu su i afere koje se nadovezuju jedna na drugu”, navodi Rimac.

Ono što Plenkovića sustiže, a nije još bukvalno u pravom smislu, je afera Agrokor, navodi Rimac.

“Ivica Todorić (bivši vlasnik Agrokora) se probudio, ima nekoliko uspeha što se tiče sudskih procesa. To bi moglo HDZ-u znatno da pogorša situaciju. Na svim frontovima HDZ je u problemima. Njihova strategija da pričaju samo o svojim uspesima u mandatu sve više se utapa u aferama pa praktički izlaze na izbore bez prave kampanje”, kaže Rimac i zaključuje:

“U toj situaciji HDZ može raspisati izbore odmah pa šta bude, da afere idu dalje pa da mediji moraju odlučivati hoće li pisati o aferama ili o kampanji. Mediji bi verovatno nastavili da pišu o aferama, a kampanja će sama po sebi biti vrlo nezanimljiva”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here