pixabay.com

Proba masovnog testiranja na koronavirus, koje je planirano za celu Austriju, sprovedena je uspešno u opštini Anaberg-Lungec, a od 653 testiranih samo su dva testa bila pozitivna na Covid-19.

Anaberg, mesto u pokrajini Salcburg, izabrano je za probu planiranog masovnog testiranja građana, jer je u njemu proteklih dana bilo mnogo slučaja zaraze.

Dve osobe koje su pozitivne na brzom testu sada će morati da se testiraju pouzdanijim PCR testom, najavio je gradonačelnik Martin Promok.

Promok, govoreći o malom broju pozitivnih, kaže da bi razlog tome mogao biti to što je lekar opštine proteklih nedelja već sproveo 100 testova, i da je verovatno dosta pozitivnih već otkrio, koji sada nisu testirani.

Inače Anaberg ima 2.231 stanovnika, od kojih oko 1.050 živi u tom mestu, a ostatak u drugom delu Lungec, što znači da se oko 62 odsto stanovnika testiralo.

Inače učešće u masovnom testiranju je na dobrovoljnoj osnovi.

Prva sa masovnim testiranjem počinje pokrajina Beč, gde će do 13. decembra Bečlije moći da se testiraju na tri mesta, koja ukupno imaju kapacitet do 150.000 testiranja dnevno.

Odmah za Bečom kreću i pokrajine Tirol i Forarlberg, a potom i ostali delovi Austrije.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime