commons.wikimedia/Harshil Shah
Porto

Bili ste početkom leta na odmoru i sad vas već svrbe tabani, voleli biste da pobegnete negde van zemlje na produženi vikend, ali nećete na izvikane destinacije poput Grada svetlosti ili Rima? Dajemo vam predlog za pet manje poznatih, ali izuzetno zanimljivih evropskih destinacija koje su sjajan izbor za posetu u oktobru i novembru.

1. Porto, Portugalija

Porto je često u senci popularnijeg Lisabonom, ali u novembru ova destinacija sa svojim vinskim podrumima, prelepim obalom reke Duro i bogatom istorijom postaje posebno privlačna.

Možete uživati u degustacijama portugalskih vina, istraživati stari grad Ribeiru i šetati baštama Kristalne palate.

2. Bergen, Norveška

Prelepi norveški grad Bergen smešten između norveških fjordova i planina. U novembru se ovde možete diviti jesenjim bojama prirode, a takođe možete posetiti čuveni Hanseatski kvart i brojne muzeje.

Stari Bergenski muzej je specifičan, budući da je na otvorenom. Muzejsku postavku čini više od 40 kuća izrađenih od drveta, koje prikazuju odlično očuvanu tradicionalnu arhitekturu 18. i 19. veka. Vreme u novembru je osvežavajuće, ali to će vam omogućiti da, dobro obučeni, obiđete celi grad…

3. Grac, Austrija

Ova austrijska destinacija možda nije tako poznata kao Beč ili Salcburg, ali u novembru nudi bogat kulturni program.

Možete posetiti brojne muzeje, uključujući Kunsthaus Graz, šetati po čarobnim gradskim parkovima, i probati tradicionalne specijalitete poput štrudli. Novembar je takođe vreme kada grad obasjava jesenje lišće.

4. Manastir Rila, Bugarska

Manastir Rila je biser Bugarske koji često prolazi neprimećen kod naših ljudi. Ovaj pravoslavni manastir, najveći i najpoznatiji u Bugarskoj smešten u planinama Rila, na sat i po vožnje od Sofije, nudi spektakularne pejzaže i izuzetnu arhitekturu.

U zdanju se nalazi veliki broj prostorija, pa je u njemu boravilo i do 300 monaha, a zanimljivo je da su u manastiru Rila utičište nalazili i bugarski velikani koji su bežali od neprijatelja. Tokom novembra ćete izbeći gužve turista i moći ćete da se prepustite miru i duhovnosti ovog mesta.

5. San Sebastijan, Španija

Iako je Španija popularna destinacija, San Sebastijan najčešćenije prvi izbor. Međutim, ovaj predivni grad na obali baskijske oblasti nudi jedinstveno iskustvo u novembru. Možete uživati u plažama, istraživati stari grad Parte Vijeja, i degustirati ukusne pinćose (baskijska verzija tapasa).

Svaka od ovih destinacija ima svoj šarm i nudi izvanredna iskustva za putnike koji žele da otkriju manje poznate, ali podjednako fascinantne delove Evrope. Kraj oktobra i novembar pružaju savršenu priliku za istraživanje ovih destinacija bez velike gužve i uz uživanje u jesenjoj atmosferi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here