Održan drugi Red Bull Flugtag u Beogradu (FOTO)

0

Drugi Red Bull Flugtag na beogradskoj Adi Ciganliji završen je sinoć proglašenjem pobednika za 2019. godinu u prisustvu velikog broja posetilaca.

Tim “Flyin” figuar space edition”, koji nosi ime po starom nazivu za “fiću”, odnosno kombinaciju “fiće” i “jaguara”, osvojio je prvo mesto i let Red Bull helikopterom u Austriji.

Pilot Marko Aćimović izjavio je za Tanjug da je ceo projekat trajao oko dva meseca dok su na svojoj koreografiji radili dve nedelje.

Drugo mesto pripalo je letelici ekipe “Praslinova anti-stres mašina F40”, i biće nagrađeni panoramskim letom helikopterom iznad prestonice.

Tim “Flying hoptopod monster” lokalne pivare “Dogma”, inspirisan vrstom piva koju proizvode osvojio je treće mesto zahvaljujući svojoj neobičnoj letelici koja predstavlja morsko čudovište sa sedam pipaka. Nagrada za trećeplasirani tim je tandem skok padobranom za sve članove tima.

Posebnu nagradu za najkreativniji nastup takođe je pripao ekipi “Flying hoptopod monster”.

Žiri je ocenjivao nastupe 33 tima koji su leteli u vodu sa piste visoke šest metara na osnovu kreativnosti, nastupa i dužine leta.

Pobednički tim je preleteo 15,44 metara, ali nije uspeo da obori beogradski rekord od 19,78 metara.

Nijedan od timova u Beogradu takođe nije bio dovoljno dobar da obori svetski rekord iz 2013. godine od 78,6 metara koji su postigli “Šaptači kokošaka” u Kaliforniji pred publikom od oko 150.000 ljudi i na taj način osvoji putovanje oko sveta.

Svi takmičari su leteli konstrukcijama koje su napravili u garažama – bez motora, akumulatora i katapulta – oruđe su samo vetar, ljudska snaga i otkačenost.

Ova manifestacija započela je 1992. godine u Beču, gde se prva letelica otisnula sa platforme.

“Red Bull Flugtag” podigao je svoju čuvenu platformu u preko 150 gradova širom planete, a prethodni događaj je 2013. godine u Beogradu okupio 37 maštovitih ekipa koje su se ohrabrile da polete i u vodu slete pred čak 150.000 ljudi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here