Tanjug
Dokumentovao zlodela: Predsednik Srbije na sednici SB UN

Privremene institucije samouprave u Prištini stvaraju nepodnošljive uslove života za Srbe i druge nealbance, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sednici SB UN, gde je predstavljen šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na KiM. Istakao je da je Srbija ispunila sve teške obaveze iz Briselskog sporazuma, ali da ni posle 11 godina formiranje ZSO nije na vidiku.

Scenario sa posledicama

Predsednik je podsetio da je jedan od potpisnika bila EU, napomenuvši da je to 11 godina slučajne ili namerne nesposobnosti EU da kao garant sporazuma stvari pomeri sa mrtve tačke. Ovo je, kaže, rezultiralo stalnim pravnim nasiljem i fizičkim maltretiranjem Srba na KiM, a ukidanje dinara je kulminacija etnički motivisane kampanje protiv Srba.

Vučić je tražio da specijalna predstavnica Unmika Karoline Zijade primeni ovlašćenja i nadgleda Prištinu. Srbi su, kaže, progonjeni godinama, a Priština odbija da ispuni obaveze iz dijaloga, prvenstveno o ZSO.

– Da je ZSO uspostavljena u proteklih 11 godina, imali bismo povoljne uslove za pravi dijalog i istorijsko pomirenje. Priština to ne želi, vođena mržnjom, i to je razlog što su protiv, nadajući se da će zbog nepodnošljivih uslova za život Srbi otići sa KiM i tako se obesmisliti ideja ZSO. Ljudi na KiM se ne mogu osloniti na UN kao objektivnog arbitra koji će sprečiti Prištinu u lukavom etničkom inženjeringu, jer to može dovesti do nepredvidivih scenarija sa ogromnim posledicama – kaže Vučić.

Brojna zlodela

Priština, navodi, uz podršku međunarodnih sponzora, nameće kao svršen čin nešto nedopustivo u međunarodnom pravu. Istakao je i da su od jeseni 2021. Srbi isključeni iz političkog i ekonomskog sistema tzv. Kosova, da je srpska policija, predviđena Briselskim sporazumom, zamenjena Kurtijevom paramilitarnom koja maltretira, prebija i hapsi.

– Pomenuo bih ilegalnu eksproprijaciju preko milion kvadratnih metara srpskog zemljišta za izgradnju nelegalnih baza specijalne policije na severu, onemogućavanje slobode kretanja za Srbe, ponižavanja, prebijanja, punktove za provere, hapšenje istaknutih Srba bez optužbi, pritvore, pucanje i oklopna vozila u urbanim sredinama, odluke o konfiskovanju zgrada, devetomesečni nelegalni embargo na srpsku robu, zaplenu legalne robe srpskih trgovaca, oduzimanje imovine SPC i preimenovanje u albanske crkve, uništavanje srpskih grobalja, naoružavanje tzv. KBS, onemogućavanje isplata 60.946 plata i penzija, 2.430 stipendija za studente i učenike, finansiranje narodnih kuhinja za oko 2.000 socijalno najugroženijih, kao i drugih prihoda – naveo je Vučić.

Arbitrarna hapšenja

Predsednik je podsetio na 470 nesankcionisanih napada na Srbe, 75 na verske objekte SPC, 25 na decu, uključujući pokušaj ubistva srpskog dečaka i njegovog rođaka 2023. Tražio je da se odmah puste svi politički zatvorenici, ukazujući da Priština sprovodi arbitrarna hapšenja i druge vrste fizičkog institucionalnog nasilja. Podsetio je na poslednje hapšenje Srećka Sofronijevića, Srbina koji je 2021. jedva preživeo ranjavanje od prištinskih snaga.

Nelegitimni gradonačelnici

Predsednik je podsetio da su Srbi bojkotovali lokalne izbore na severu KiM zbog kršenja prava i bezbednosti i da su u četiri opštine imenovani nelegitimno gradonačelnici Albanci. Srbi su, kaže, inicijalno pristali na peticiju za opoziv i skupili više od potrebnih 20 odsto, ali je Priština da to spreči povećala broj glasača, pa ih je sada 46.249, ili 5,7 odsto više. Dodato je, navodi, 2.498 ljudi, broj albanskih glasača, veštački uvećan za 12,42 odsto, a glasanje onemogućeno proteranima poštom i vođena kampanja zastrašivanja i ucena. Srbi su se zato odlučili na bojkot, a Priština, kako kaže, namerava da finalizuje progon.

Aparthejd u Evropi

Vučić kaže da je umesto da bude sankcionisan, Kurti nagrađivan, a da će, ako tzv. Kosovo bude primljeno u SE, to biti nagrada za progon nad Srbima na KiM i stvaranje sistema aparthejda u srcu Evrope.

– Bilans navodnog mira od 20 godina je proterivanje skoro četvrt miliona Srba i nealbanaca, a oni nemaju pravo na održiv povratak – kazao je i ocenio da je albanskom ekstremizmu sve tolerisano i da za brojne zločine nad Srbima i nealbancima nije niko priveden pravdi. Čuo je, kaže, zabrinutost predstavnika u SB UN za slučaj Banjske, ali nije čuo, osim od dva predstavnika, zabrinutost zbog sedam ranjenih Srba i proterivanja.

Posvećeni dijalogu

Predsednik je ukazao da je Srbija posvećena dijalogu kao jedinom mirnom načinu za prelaženje nesporazuma i rešavanje problema.

– Odbijanje Prištine da primeni bilo koji od 52 postignuta dogovora je dodatni dokaz da progone Srbe sa jasnim predumišljajem – rekao je Vučić.

2 COMMENTS

  1. SRBIJA JE KONAČNO NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE…

  2. СЛАВА НА ВИСИНИ БОГУ☦️
    СЛАВА РУСИЈИ🇷🇺☦️🇷🇺
    БРАВО ЗА ПРЕДСЕДНИКА И СВЕ ЧЛАНОВЕ ТИМА
    🇷🇸☦️🇷🇸
    НЕМА ПРЕДАЈЕ
    КОСОВО И МЕТОХИЈА ЈЕ СРБИЈА🇷🇸
    Р1244УН
    🇷🇸☦️🇷🇸

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here