PKS
Programiraj svoj uspeh

Privredna komora Srbije (PKS) i Fondacija „Petlja“, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, raspisuju konkurs „Programiraj svoj uspeh namenjen učenicima 7. i 8. razreda osnovnih škola i njihovim nastavnicima-mentorima, za izbor najboljih primera projektne nastave iz Informatike i računarstva u ovoj školskoj godini.

Prva generacija učenika koja je imala obavezan predmet Informatika i računarstvo od petog do osmog razreda, uveden u sistem školovanja u Srbiji 2017, osnovnu školu završava ove godine. Ističući i nagrađujući najbolje radove u nastavnoj oblasti Informatike i računarstva, Privredna komora Srbije podržava unapređenje obrazovnog sistema i nove, digitalno kreativne  generacije, koje postaju glavni nosilac razvoja tehnološke infrastrukture privrede i savremenog informacionog društva.

„Svedoci smo da se inovativne tehnologije, a pogotovo u oblasti IT, razvijaju brzinom kojom se ne razvija nijedna druga oblast privrede. Realnost u kojoj živimo je da sadašnji studenti već za godinu ili dve mogu svojim znanjem ili izumima iz programiranja promeniti svet kakav danas poznajemo. Mi u PKS želimo da budemo spremni da ih prepoznamo, prihvatimo i da im pomognemo. Ova akcija, čiji je PKS pokretač, jeste na tragu sistemskog i blagovremenog angažovanja u podršci svim talentovanim učenicima na polju informativnih tehnologija“, kaže Marjan Stojanović, sekretar Udruženja za elektronske komunikacije i informaciono društvo PKS.

„Uvođenje obavezne informatike u starije razrede osnovne škole 2017. godine nije bila samo promena statusa jednog predmeta iz izbornog u obavezni, već i suštinska modernizacija. U Srbiji se uči programiranje u Pajtonu već od šestog razreda,  da bi se u osmom razredu stiglo do analize podataka u okruženju Džupiter. Time se Srbija svrstava među zemlje koje imaju najmoderniji pristup nastavi računarskih nauka u opštem obrazovanju. Fondacija Petlja sve vreme snažno podržava reformu informatike izradom interaktivnih besplatnih materijala i obukama nastavnika. Sada kada je prva generacija učenika koja ima novu informatiku stigla do osmog razreda, ponosni smo što je Petlja deo uspešne priče“, kaže Nebojša Vasiljević, direktor Fondacije Petlja.

Na konkurs, od 13. maja do 11. juna, mogu da se prijave školski timovi koje čine nastavnik-mentor i jedan do pet učenika sedmog ili osmog razreda osnovne škole iz Srbije. Prijavu na konkurs podnosi nastavnik-mentor.

Stručna komisija vrednovaće usaglašenost sa programom nastave i učenja i tematskom kategorijom, edukativnu vrednost, inovativnost, multidisciplinarnost i međupredmetnu korelaciju, korišćenje dobre prakse u upotrebi tehnologije i kvalitet prezentovanja primera projektne nastave u prijavi.

Učenici u timu treba da budu iz iste škole u kojoj pohađaju isti razred, a nastavnik-mentor treba da bude njihov nastavnik Informatike i računarstva. Đaci mogu da podnesu više od jedne prijave, a dozvoljeno je i učešće više timova iz jedne škole.

Svečana dodela nagrada zavisiće od epidemiološke situacije, a obaveštenje o dodeli nagrada biće objavljeno zajedno sa rezultatima polovinom juna 2021. godine.

Prijavljivanje je onlajn: konkurs.pks.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here