pixabay.com

Ovoliki nedostatak radnika nije odavno zabeležen, potvrdio je poznati IFO institut. U nekim branšama čak 64 odsto kompanija trenutno pati zbog nedostatka kvalifikovanih radnika, otkriva istraživanje. Problem bi mogao da postane još u godinama koje dolaze. Kompanije koje ne mogu da nadu dovoljno osoblja prinudno ograničavaju poslovanje što je veliki gubitak u odnosu na prethodni period. Nedostatak kvalifikovanih radnika dostigao je novi maksimum u Nemačkoj. U julu je njime pogođeno 49,7 odsto kompanija, pokazalo je istraživanje Instituta IFO. To je najveća vrednost od početka serije istraživanja 2009. godine čime je premašen prethodni aprilski rekord (43,6 odsto).

– Sve više kompanija mora da ograniči svoje poslovanje jer jednostavno ne mogu da nadu dovoljno osoblja – rekao je Štefan Zauer, stručnjak za tržište rada na Institutu IFO.

Srednjoročno i dugoročno, ovaj problem će verovatno postati još ozbiljniji, najavljuje ovaj poznavalac prilika na tržištu rada. S učešćem od 54,2 odsto, nedostatkom kvalifikovanih radnika najviše su pogođene uslužne delatnosti, posle 47,7 procenata u aprilu. U proizvodnom sektoru, 44,5 odsto učesnika ankete žalilo se na nedostatak stručnog kadra.

Među njima, 58,1 odsto proizvođača hrane bilo je ograničeno nedostatkom kvalifikovanih radnika. Proizvođači opreme za obradu podataka i metalnih proizvoda takođe teško pronalaze stručno osoblje (minus od oko 57 odsto). Maloprodaja je pogođena sa 41,9 odsto, građevinarstvo sa 39,3 procenta, a u veleprodaji 36,3 odsto preduzeća je prijavilo nedostatak kvalifikovanih radnika.