Pixabay

Kalendarska zima u Australiji je tek ušla u svoju drugu polovinu, ali temperature u većem delu zemlje su proteklih dana bile prolećne, pa čak i letnje.

U Sidneju je zabeležen najtopliji jul otkako se prate i beleže meteorološki podaci, čemu su naročito doprineli poslednji dani ovog meseca.

Rekord je zabeležen 31. jula, kada je u Lučkom gradu izmereno čak 23,5 stepeni Celzijusa.

Zahvaljujući ovako toplom danu, prosek najviših dnevnih temperatura za jul u Sidneju dostigao je 20 stepeni, što je više od dosadašnjeg rekorda iz 2018. godine – 19,89 stepeni.

Podatke je objavio Ben Domensino, viši meteorolog iz organizacije Weatherzone, dodajući da se podaci koji mere temperaturu na Opservatorijskom brdu u Sidneju beleže još od 1858. godine.

Tokom vikenda temperature su bile za oko 8 stepeni iznad normalnih za jul u većem delu Australije. Čak četiri od osam glavnih gradova država i teritorija zabeležilo je temperature od preko 20 stepeni – Sidnej (25), Brizbejn (27), Pert (22) i Darvin (33).

Meteorolozi najavljuju da će se ovako topli dani nastaviti do petka, kada se očekuje zahlađenje za nekoliko stepeni.

Takođe, temperatura površinskih voda u okeanima je značajno viša nego uobičajeno, što je prema rečima stručnjaka u dobroj meri doprinelo trenutnim lokalnim uslovima širom Australije. Voda u okeanu naročito je topla duž obala Kvinslenda.

Razoran vetar na Tasmaniji

Dok veći deo istočne obale Australije beleži najviše temperature, Melburn je ostao na „skromnom“ maksimumu od 18 stepeni, dok se Tasmanija suočava sa rekordnim, razornim udarima vetra. U ponedeljak popodne registrovani su udari i od 200 kilometara na sat na jugozapadu ostrva. Time je izjednačen rekord iz marta 1998. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here