EPA
NATO vojnici

Godišnje vojne vežbe NATO-a u Estoniji održaće se od 17. maja do 5. juna. Na vežbama pod nazivom “Prolećna oluja” učestvovaće oko 7.000 vojnika iz nekoliko država-članica NATO-a. Ruski vojni ekspert Ivan Konovalov ocenjuje ove vežbe kao ofanzivne.

– Jedinice NATO-a se nalaze pored ruskih granica što predstavlja direktno kršenje Osnivačkog akta o uzajamnim odnosima, saradnji i bezbednosti između Rusije i blokova iz 1997. godine. U dokumentu se navodi da će strane težiti transparentnosti, predvidivosti i međusobnom poverenju u pogledu veličine i funkcija vojnih snaga – rekao je Konovalov.

U praksi, vojska Alijanse se neprekidno nalazi u blizini granica Rusije, naveo je ekspert. On je podvukao da će na obuci biti uvežbavane ofanzivne, a ne odbrambene akcije.

– Pored toga, povećaće se udarna komponenta vežbi bloka, posebno u Istočnoj Evropi, već sada to zapažamo. Na primer, sama činjenica da će francuska tenkovska četa i jurišni helikopteri Velike Britanije učestvovati u “Prolećnoj oluji”, govori i o pripremi ofanzivnih, a ne odbrambenih akcija, kako se promoviše na Zapadu – objasnio je Konovalov.

Ekspert je vežbe nazvao provokacijom i naveo da upravo akcije Severnoatlanske alijanse predstavljaju pretnju za Rusiju, a ne obrnuto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here