J. L. Petković

Američki kongresmen, predsedavajući Odbora za spoljne poslove Eliot Engel skeptičan je prema ideji promene granica, jer se, kako je ocenio, ne bi zaustavila na Kosovu.

– To bi izazvalo lančanu reakciju za koju mislim da ne bi bila pozitivna. Mi znamo mere Kosova. Mislim da bi promena granica bila loša, mislim da to ne bi bilo mudro – rekao je Engel za Glas Amerike.

On je izrazio nadu će kosovska vlada imati širu bazu, tako da će više ljudi biti uključeno u koaliciju za suočavanje sa izazovima, jer se zemlja suočava sa problemima.

– Srbija čini snažne napore da delegitimiše Kosovo. Ona pokušava da ubedi zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova da povuku priznanje. Mi se borimo protiv ovih napora – dodao je Engel.

On je odbio da komentariše stavove lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija, rekavši da  ne komentariše kandidate za premijera.

– Ali dozvolite mi da kažem da sam uveren da će SAD uz moje ohrabrivanje kao predsedavajućeg Odbora za spoljne poslove nastaviti bliske odnose sa albanskim narodom i narodom Kosova i naravno, voljan sam da pomognem na bilo koji način, tako da ko god bude izabran, gospodin Kurti ili bilo ko drugi, ponudiću mu moju pomoć – rekao je Engel.

Engel nije direktno odgovorio na pitanje o ulozi, specijalnih izaslanika za razgovore o Balkanu i Kosovu, Metjua Palmera i Ričarda Grenela, ali je rekao da u bilo kom dijalogu koji se tiče budućnosti Kosova, narod Kosova treba da da svoj glas.

– Sve ove druge stvari koje pokušavaju da urade sa Albanijom, Srbijom, ako Kosovo ne bude obuhvaćeno, neće biti pravedna odluka. Tako da mislim da odluka o svemu treba da pripadne i narodu Kosova – rekao je on.

2 COMMENTS

  1. Amerikanče, kongresmenu, vi koji ste genocidno, anticivilizavijski, anti ljudski, pobili svo domorodačko stanovništvo sa prostora kojim danas hodate, znajte da su Srbi narod Kosova. Albanci koji danas žive na Kosovu su kao slina dopuzili iz svoje zemlje Albanije iza tuđih mačeva. Oni nisu autohtoni narod Kosova već su to Srbi. Ali za vas su Srbi kosovski indijanci. A zna se kako vi, Amerikanci, postupate sa indijancima. Milosrdno ih šaljete među anđele.

  2. Slazemo se g dine engel da nema promena granica srbije.. Ukoliko menjate granice srbije rat je neizbežan sa siptarima

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here