EPA/ ANTONIO BAT
Zoran Milanović i Andrej Plenković

Jučerašnji drugi krug lokalnih izbora u Hrvatskoj zaokružio je novi trend promena, koji je bio iskazan i u prvom krugu.

Pobeda novih “igrača” u Zagrebu i Splitu, najvećim gradovima, opomena je velikom političkom dvojcu HDZ-u i SDP-u.

Ovi lokalni izbori su pre svega pobeda glasača, kojima se vratila vera da mogu nešto promeniti svojim glasom i to neće stati samo na ovim lokalnim izborima, smatra ekspert za odnose s javnošću Krešimir Macan.

– Veliko upozorenje SDP-u i HDZ-u . Moraju se menjati kako bi opstale na političkom tržištu – kaže Macan.

U fokusu interesovanja su veliki pobednici, posebno oni u najveća četiri hrvatska grada.

– Veliki dobitnik je Tomislav Tomašević i “Možemo” u Zagrebu, koji je pokrenuo talas širom Hrvatske pa pogurao i pobedu Ivice Puljka iz Centra u Splitu. Marko Filipović iz SDP-a je zadržao Rijeku, a Ivan Radić iz HDZ-a prvi put osvojio Osijek. Iz sva četiri primera se može naučiti puno toga za dalje. Izlaznost je i dalje mala, ali tamo gde su se dogodile promene bila je i veća izlaznost u drugom krugu – naveo je on.

Nakon prvog kruga izbora, ali i nakon sinoćnjeg glasanja i uverljive pobede Ivice Puljka sasvim je jasno da je HDZ doživio krah u Splitu i da je jedna duga era te stranke i Željka Keruma konačno došla kraju, napisao je u svom komentaru politički analitičar i istoričar iz Splita Dragan Markovina.

– Ono što se pokazalo na ovim izborima kako u većini velikih gradova u zemlji tako i u Dalmaciji jeste to da se ne može svim ljudima sve vreme prodavati ista stvar. U slučaju HDZ-a to su sirovi nacionalizam, svima vidljiva korupcija i skoro nikakvi rezultati. Građani jednostavno žele nova lica, ali pre svega nove politike ispunjene konkretnim sadržajem – smatra Markovina.

U uredničkom komentaru Jutarnjeg lista Nino Đula piše kako je Hrvatska poslala poruku “političkim slonovima” svih boja i opcija – “Menjajte se ili se maknite”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here