pixabay.com

Stižu uveravanja da je spanać bezbedan za jelo, pošto je prošle nedelje prodaja pala za 30 odsto zbog zabrinutosti da je korov koji se pomešao sa listovima spanaća odgovoran za trovanje 200 ljudi.

Kupci zaobilaze kese sa spanaćem na policama supermarketa, tokom najprometnijeg doba godine, posle povlačenja proizvoda sa farme Rivijera.

Da podsetimo, farma Rivijera i Zdravlje Viktorije su saopštili da su pronašli vrstu velebilja u nekim proizvodima od spanaća, koja može da izazove halucinacije, delirijum, povraćanje i probleme sa disanjem.

Majkl Kut, izvršni direktor kompanije Ausveg, rekao je da su mnogi uzgajivači zabeležili manju prodaju.

– Čak i pad prodaje od deset ili 20 odsto može da bude značajan s obzirom da stiže uoči Božića – naglasio je Kut.

Iako bi pad prodaje teško pogodio pojedince, Kut ističe da su uzgajivači “oprezno optimistični“ i nadaju se da to neće dugo trajati.

Farme Rivijera, koje su privremeno izgubile sertifikat za uzgoj spanaća, moraće da prođu kroz novi proces sa zdravstvenim odeljenjem kako bi osigurale da je hrana koju proizvodi bezbedna.

– Određene promene će morati da preduzmu kako bi dokazali da se nose sa ovim problemom, da je svaki proizvod koji dođe sa farme bezbedan i da se pridržavaju zahtevanih procesa bezbednosti hrane – objasnio je Kut.

S druge strane, Rivijera je prošle nedelje saopštila da sprovodi sopstvenu nezavisnu reviziju farme, za koju se nada da će dovesti do “ponovnog pokretanja proizvodnje“.

– U vreme kada bejbi spanać Rivijere bude ponovo uveden na tržište, to će biti najbezbedniji proizvod jer je prošao najviše provera u Australiji – rekao je portparol kompanije.

Nova uputstva

Agencija za standarde hrane, koja je odgovorna za razvoj kodeksa o bezbednosti hrane, poručuje da je ova vrsta kontaminacije “retka”.

– Agencija radi sa državnim i teritorijalnim vlastima za hranu, zdravstvo i poljoprivredu na razvoju materijala sa uputstvima koji će pomoći industriji da spreči buduće incidente – rekao je portparol institucije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here