Youtube/7NEWS Australia
Oznake za razne akcije u Vulvortsu zbunjuju kupce

Kako cene životnih namirnica i drugih proizvoda za domaćinstvo rastu iz dana u dan, mnogi građani su u potrazi za sniženjima. Međutim, novo istraživanje grupe potrošača CHOICE je otkrilo da mnoge promotivne oznake u supermarketima izazivaju konfuziju među kupcima.

Grupa je ispitivala 1.000 ljudi, kojima su pokazali devet fotografija oznaka cena iz Kolsa, Vulvortsa i Aldija, sa različitim frazama kao što su „niska cena“, „dole dole“ i „super ušteda“.

Pitali su ih da li smatraju da je ispisana cena popust i da li to mogu brzo i lako da utvrde. Ispostavilo se da postoji široko rasprostranjena zbunjenost ovim oznakama, pri čemu su mnogi pogrešno verovali da su artikli sniženi onda kada nisu, ili nisu bili sigurni da li su sniženi.

Kols

Prema grupi CHOICE, neke Kolsove oznake su izazivale najviše zabune. Jedan primer je bio jogurt sa crvenom i žutom cenom „dok traju zalihe“. Ta oznaka je skoro podjednako podelila ispitanike, pri čemu je tek manje od jedne trećine reklo da veruje da je artikal snižen (31 odsto), dok je onih koji ne veruju da je to sniženje bilo 36 odsto, a 33 odsto nije bilo sigurno.

Kod drugih oznaka u Kolsu, 45 odsto ispitanika moglo brzo i lako da utvrdi da li je u pitanju popust ili ne, 38 odsto nije moglo, dok 17 odsto nije bilo sigurno.

Vulvorts

Najveću zabunu u Vulvortsu je stvorila oznaka „cene za članove“ na Bajerovoj kutiji „Berocca“ leka. Dvadeset devet odsto ispitanika veruje da je to popust na uobičajenu cenu, dok je skoro dvoje od pet (ili 39 odsto) reklo da nije, a skoro trećina (32 odsto) nije sigurna.

Postojala je prilično ujednačena podela između onih koji su smatrali da je lako reći da li je reč o posebnom sniženju (42 odsto) i onih koji nisu mogli (41 odsto), dok 17 odsto nije bilo sigurno.

– Nastojimo da jasno i jednostavno navedemo načine na koje naši kupci mogu da pronađu cenu proizvoda i da troše manje svaki put kada kupuju kod nas – rekli su iz Vulvortsa u saopštenju, uz napomenu da znaju da većina njihovih kupaca kupuje proizvode po specijalnoj ili sniženoj ceni, u nameri da uštede.

Aldi

Oznaka koja je stvorila zabunu u Aldiju bila je „super štediša“. Više od polovine (56 odsto) ispitanika ne misli da to ukazuje na popust na uobičajenu cenu, 14 odsto veruje da jeste, a 30 odsto nije sigurno.

Četrdeset pet odsto je reklo da je lako utvrditi da li je nešto po specijalnoj ceni, 39 odsto je reklo da nije, a 15 odsto nije sigurno. Prema Aldiju, oznaka „super štediša“ se odnosi na nedeljne i dvonedeljne ponude za sve sveže proizvode poput voća i povrća, mesa i peciva.

– Naš model svakodnevnih niskih cena znači da imamo trajno niske cene u našem asortimanu, stvarajući uštede za kupce u celoj korpi, a ne samo na odabranom asortimanu proizvoda – rekao je portparol Aldija, uz napomenu da nemaju poskupljenja i popuste, i smatraju da na taj način pružaju sigurnost i pouzdanost kupcima.

”Dok traju zalihe”

Portparol Kolsa je za SBS rekao da ima nekoliko specijalnih mehanizama koji pomažu kupcima da uoče veliku uštedu.

– Dok kartice sa oznakom „dok traju zalihe“ nude kupcima priliku da kupe artikle koji su u Kolsu dostupni samo na kratko, i za koje je malo verovatno da će biti ponovo nabavljeni kad se postojeći proizvodi prodaju – rečeno je u saopštenju Kolsa, uz dodatak da su im povratne informacije klijenata važne, jer im je cilj da uvek budu što jasniji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here