Medija centar Odbrana
Promocija knjige "Moj put kroz balkanske ratove i Prvi svetski rat"

U Atrijumu Doma Vojske Srbije danas je predstavljena knjiga “Moj put kroz balkanske ratove i Prvi svetski rat” Radovana Radovanovića u izdanju Srbskog kulturnog centra “Ćirilica” iz Beograda.

Ova knjiga je drugo izdanje nedavno otkrivenog ratnog dnevnika Radovana Radovanovića, prvog školovanog kraljevog oficira iz Malog Požarevca. Na više od 200 strana autor je, kao učesnik balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, detaljno opisao borbe vođene tokom tih dešavanja, kao i svoju vojnu misiju na putu kroz Rim, Pariz, London, do Petrograda i Odese, Vladivostoka i Singapura, Pireja i Soluna.

Na promociji su govorili dr Mile Bjelajac, direktor Instituta za noviju istoriju, dr Miloje Pršić, pukovnik u penziji i Milorad Đošić, pukovnik avijacije u penziji.

Govoreći o značaju dela dr Miloje Pršić istakao je da je ono pre svega autentična izvorna priča čoveka koji je prošao sve od „seljačkih dana nemaštine , preko borbe da stasa i školuje se, pa do čoveka koji u Petrovgradu sluša operu“. Kako je istakao „ovo je priča čoveka koji je pre svega bio patriota i koji je bez pretenzija pisao o stasavanju i borbi“.

Govoreći o delu dr Mile Bjelajac istakao je da je ono objavljeno zahvaljujući novinaru i publicisti Dobrici Gajiću kome je ovaj dnevnik ostavljen u amanet od strane potomaka Radovana Radovanovića.

– Radovan je ostavio značajne beleške o sebi, o svom ratovanju o običajima onog vremena. Svaki dnevnik ili memoarska beleška otvaraju drugu stranu velikih najčešće poznatih tokova ratnih operacija i ratnog vremena. To je prilog stalnog osvetljavanja i stvarnog lika srpskog čoveka u ratu, njegovog herojstva, vrlina ali i mana, pa čak i slabosti- rekao je dr Bjelajac.

Prema njegovim rečima Radovan je bio prvi aktivni oficir iz Malog Požarevca koji je u ratove otišao kao poručnik, a tokom službe je unapređen do čina pukovnika. On je preporučio knjigu svim ljubiteljima istorije i vojne knjige, i istakao da ona predstavlja pre svega priču o moralu srpske vojske u određenom vremenskom periodu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here