Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Na severozapadnoj obali Maroka su pronađeni najstariji ikada zabeleženi ljudski tragovi. Prema rečima arheologa, dobro su očuvani i veruje se da su ih ostavili prvi Homo sapiensi.

Arheolozi su do ovog otkrića došli dok su analizirali gromade u blizini okeana. Otisci stopala utisnuti u pesak izdržali su test vremena i prirodu prolaznosti ovakvih arheoloških nalazišta. Raritet dodatno doprinosi značaju otkrića.

Dok su pregledali šljunak u blizini morske obale, slučajno su naišli na udubljenje u obližnjem delu peska. Nakon detaljnog pregleda, postalo je očigledno da je reč o otiscima ljudskih stopala. Identifikovano je ukupno 85 dobro očuvanih fosiliziranih tragova na obali.

Korišćenjem modernih otpički stimuliranih tehnika luminiscencije, istraživači su otkrili da su otisci sačuvani hiljdama godina. Ova najsavremenija tehnika otkrila je starost otisaka stopala merenjem vremena otkad je sediment poslednji put bio izložen sunčevoj svetlosti. Tim je analizom otisaka ustanovio da su nastali tokom kasnog pleistocena, odnosno pre oko 90.000 godina. Takođe, ustanovljeno je da je otiske utisnulo najmanje pet osoba, uključujući decu, adolescente i odrasle.

Jedan posebno upečatljiv detalj je otkriće otisaka izuzetno visokog odraslog muškarca, koji je bio visok 189 cm, što je izuzetna visina za praistorijske ljude.

Dalje ispitivanje ovih fosiliziranih otisaka stopala može da rasvetli različite aspekte, uključujući stas, starosnu dob, telesnu masu, brzinu hodanja i društeno ponašanje ljudi.

Iako su fosilizirani ostaci kostiju otkriveni u Africi na planinskoj lokaciji poznatoj kao Jebel Irhoud, dokaza u regiji Larache nije bilo.

Prisustvo 85 otisaka stopala je još veće iznenađenje s obzirom na to da većina arheoloških lokaliteta ovog tipa sadrži manje od nekoliko desetina otisaka stopala. Nalazi u regiji Larache dodaju novo poglavlje u razumevanju rane migracije ljudi i naseljavanja.

Naučnici veruju da su otisci očuvani hiljadama godina zahvaljujući različitim faktorima, koji uključuju lokaciju, sastav sedimenta, položaj plaže u blizini mora, plime i drugih događaja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here