Pronađen “dokaz” da je na Marsu bilo života

0

Meteorit u kome je pronađen "dokaz" da je postojao život na Marsu

 

Međutim, drugi naučnici nisu ubeđeni u tu teoriju.

 

Meteorit "Tissint" pao je u Marokansku pustinju 18. jula 2011.

 

Tim istraživača među kojima su bili naučnici iz Kine, Japana, Nemačke i Švajcarske, objavio je u novom radu hemijske, mikroskopske i analize izotopa koje pokazuju tragove organskog ugljenika u malim pukotinama u meteoritu i da je ugljenik morao da bude u kamenu pre nego što je sleteo na Zemlju.

 

"Otvoren sam za mogućnost da druge studije neće potvrditi naša otkrića", kaže dr Filip Žile, direktor laoratorije EPFL Earth and Planetary Sciences u Lozani i jedan od autora izveštaja.

 

"Međutim, naši zaključci su takvi da će samo rasplamsati debatu o tome da je na Marsu postojala biološka aktivnost, barem u prošlosti".

 

I zaista, osporavanja njihovog rada već su počela da pristižu.

 

Načnik dr Mark Frajs koji radi za NASA Džonson svemirski centar u Hjustonu i koji nije bio uključen u pomenuto istraživanje, rekao je: "TIm naučnika tvrdi da je ovaj materijal dokaz da je na Marsu nekada bilo života. Ja se ne slažem, a nema ni konsenzusa da je naučna zajednica prihvatila njihove tvrdnje".

 

Frajs smatra da je meteorit mogao biti kontaminiran ugljenikom na Zemlji, čak i ako je jedan njegov deo potekao s Marsa.

 

"Biološko poreklo nije jedino moguće objašnjenje ugljenika u Tissintu", kaže on.

 

"Postoji mogućnost da je na Marsu bilo vulkanske i/ili hidrotermalne aktivnosti, koja je mogla utisnuti tečnosti sa ugljenikom u meteorit… Bez obzira na to da li ovaj meteorit sadrži tragove života ili ne, posledice su mnogo složenije od jednostavnog odgovora ‘da’ ili ‘ne’ na pitanje da li je uopšte bilo života na Crvenoj planeti".

 

Studija je objavljena u onlajn verziji žurnala "Meteoritics and Planetary Science" 26. novembra 2014.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here