pixabay.com
Dinosaurusi

Otkriven je najmanji čovečanstvu poznat dinosaurus na svetu očuvan u ćilibaru starom 99 miliona godina.

Istraživači su pronašli lobanju dimenzija oko centimetar, koja pripada vrsti Oculudentavis khaungraae koja nalikuje ptici. Lobanja je sačuvana u ćilibaru, a nađena je u severnom Mijanmaru. Naučnici su mogli da iskoriste uzorak za pravljenje računarsko generirane slike dinosaurusa koji bi, po njihovim procenama, bio dugačak oko 5 centimetara i težio manje od 30 grama. Smola je sačuvala nekoliko detalja ovog stvorenja, uključujući 100 oštrih zuba i očiju poput guštera.

– To je verovatno najlepše sačuvana lobanja ptice iz ere mezozoika koju sam ikada videla, i tako je čudna – rekla je paleontološkinja Jingmaj Okonor iz Instituta za paleontologiju i paleoantropologiju kičmenjaka u Pekingu, a prenosi Independent.

Profesorka Okonor rekla je da je Oculudentavis, što u grubom prevodu znači “ptica sa zubima i očima”, bio manji od onoga što se danas smatra najmanjom pticom, a to je kolibri.

Prema njihovim navodima, ovo stvorenje je imalo oko 100 oštrih zuba specifičnim za bića koja se hrane insektima. Takođe je imao veliku očnu duplju sličnu oku guštera, sa uskim otvorom koji je puštao samo malu količinu svetlosti, što ukazuje da je bio aktivan tokom dana. Otkriće, opisano u časopisu Nature, baca novo svetlo na evoluciju ptica, koje su se odvojile od malih pernatih dinosaurusa pre otprilike 150 miliona godina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here