pixabay.com

Jedno praistorijsko morsko stvorenje koje je plivalo okeanima i hodalo kopnom pre 380 miliona godina imalo je “prste”, što ga čini karikom koja nedostaje u evoluciji ljudske ruke.

Riblji prsti na vrsti Elpistostege vatsoni omogućili su našem primitivnom rođaku u moru da pređe iz vode na kopno, tvrde stručnjaci.

Međunarodni tim paleontologa sa Univerziteta Flinders u Australiji i Univerziteta Kvebeka proučavali su fosilizovane ostatke našeg evolucijskog rođaka.

Ova “karika” izgledala je kao ajkula sa snažnim oštrim očnjacima, ravnom glavom, dugom njuškom i malim okruglim očima – ali upravo su peraja ovog stvorenja fascinirala naučnike. Neobična peraja na sva četiri uda daju prve fosilne dokaze skeletnih dodataka – kostiju nalik prstima iz kojih su se stvorile ruke.

Stvorenje je imalo četiri uda i svaki je imao neobične kosti poput prsta, što ga čini sličnim tetrapodu – grupi koja uključuje ljude i većinu modernih životinja.

Profesor Džon Long rekao je da je ovo neverovatno otkriće i važan nalaz da bi mogao da se prouči kompletan fosil ribe koja nalikuje tetrapodu. “Ovo je prvi put da nedvosmisleno otkrivamo prste u perajima u bilo kojoj poznatoj ribi”, naveo je Long, a prenosi Dejli mejl (Daily Mail).

Evolucija riba u tetrapode, četvoronožne kičmenjake, kojima pripadaju i ljudi, bio je jedan od najznačajnijih događaja u istoriji života na Zemlji. Te životinje su tada mogle da napuste vodu i osvoje kopno. Da bi dovršili ovu promenu, koja im je potrebna za život na kopnu, morali su da razviju ruke i noge. Paleontolozi proučavaju fosile riba i tetrapoda koji su živeli pre 393 do 359 miliona godina da bi bolje razumeli evoluciju od ribljeg peraja do uda tetrapoda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here