Printscreen: Youtube
Pikasova slika iz 1938. godine je nestala bez traga iz zaključane kabine na luksuznoj jahti saudijskog milijardera u martu 1999. godine.

U pitanju je portret francuske fotografkinje i slikarke Dore Mar, koja je bila u romantičnoj vezi sa Pikasom. Brand je saznao da ukradeni Pikaso kruži Holandijom pa je svojim kontaktima rekao da je zainteresovan za njega.

Nekoliko dana kasnije dobio je priliku da se uveri da se radi o originalnom delu, jer mu je tajanstveni biznismen poslao sliku na kućni prag.

– Tokom godina “Buste de Femme” je promenila vlasnika bar deset puta. Često je bila zalog, pojavila bi se kod dilera droge, a onda nakon četiri godine kod trgovca oružjem – izjavio je Brand.

Međutim, policija neće krivično goniti biznismena koji je sliku poslao ovom “Indijana Džonsu iz sveta umetnina”. Brand je priznao da je okačio Pikasa na zid svog stana na jednu noć i tako spavao u najskupljem stanu u Amsterdamu.

Slika je procenjena na 28 miliona dolara i predata je osiguravajućoj kompaniji.

1 COMMENT

  1. netreba mi da je puno gledam da bih razumeo zasto su je predhodni vlasnici tako cesto otudjivali, da ne kazem sutirali iz kuce
    da je neko ostavi na kontejneru, nebi se vise vratila ikome

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here