pixabay.com

Arheološki nalazi sugerišu da hranjenje flašicama nije isključiva praksa savremenog doba. Posudice koje su nedavno iskopane u Bavarskoj dizajnirane su tako da ih mogu držati i bebe.

Nova istraživanja su pokazala da su se bebe u praistorijsko doba hranile životinjskim mlekom iz malih keramičkih posuda.

Posude koje su iskopane iz dečjih grobova u Bavarskoj datiraju iz perioda između 450 i 1200. godine pre nove ere. Imaju deo koji je prilagođen ustima i držače, a jedna je napravljena u obliku životinje, što je dodatno doprinosi zaključku da su posude namenjene deci.

„Ove vrlo male posude nam daju dragocene informacije o tome kako su i čime su bebe hranjene pre više hiljada godina, dajući i sliku o odnosu majke i novorođenčeta u prošlosti“, rekla je Džuli Dun, hemičarka sa Univerziteta u Bristolu i vodeća autorka studije.

Nova saznanja upućuju i na objašnjenje neolitskog rasta ljudske populacije. To je bilo vreme kada se ljudi, napuštajući praksu lovaca-sakupljača, okreću poljoprivredi i stočarstvu.

Male keramičke posude na neki način objašnjavaju i zašto žene u neolitu imaju u proseku više dece nego ranije.

Inače, male posude za hranjenje, napravljene od gline, prvi put se pojavljuju u Evropi u doba neolita (oko 5000. godine pre nove ere), a postaju sve uobičajenije tokom bronzanog i gvozdenog doba, koji sledi.

Međutim, nije jasno da li su bile posebno pravljene za bebe, jer postoji mogućnost da su ih koristile bolesne i starije osobe.

Kada je reč o sadržaju u posudicama, istraživači su na njihovom dnu utvrdili tragove lipida, i analizom je dokazano da je reč o lipidima koji su sastojak kozjeg, kravljeg i ovčijeg mleka.

Deca, u čijim su grobovima bočice pronađene, bile su starosti od jedne do šest godina.

„Odgajati bebe u praistoriji nije bio lak zadatak. Postojanje bočica koje su otkrivene, ukazuje na period kada ljudi počinju da organizovanije žive u većim grupama od po nekoliko stotina pripadnika, kada počinje da se razvija kolektivna odgovornost“, rekla je Katarina Ribaj-Salzberi iz Instituta za orijentalnu i evropsku arheologiju Austrijske akademije nauka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here