EPA/CJ GUNTHER
Foto: Ilustracija

Testiranje američkog hipersoničnog oružja je obustavljeno jer “buster” raketa koja ubrzava do hipersonične brzine nije radila, saopštio je Pentagon.

– Eksperimenti i testiranja – uspešni i neuspešni – su srž razvoja kompleksnih, kritično važnih tehnologija poput hipersoničnih – rekao je portparol Pentagona.

Inače, razvoj hipersoničnog oružja jedan je od glavnih prioriteta Pentagona.

Jučerašnje neuspelo testiranje samo je još jedan udarac naporima SAD, piše Si-En-En i podseća da je Pentagon već imao jedan neuspeli test u aprilu.

Sa brzinom 5 maha ili brže, hipersonična oružja je teško detektovati i predstavljaju direktan izazov sistemima raketne odbrane.

Hipersonični projektili mogu da putuju daleko nižom putanjom od balističkih raketa koje idu u velikom luku i koje se lako mogu detektovati. Hipersonični projektili su takođe pokretljiviji i mogu laške da izbegnu sisteme odbrane.

Pre dve nedelje, Rusija je objavila da su uspešno testirali hipersonični projektil nazvan Cirkon koji je lansiran sa podmornice.

Uprkos neuspelim testovima, Pentagon insistira na tome da ne zaostaju za Rusijom i Kinom i da će imati efikasno hipersonično oružje.

U aprilu, hipersonični program vazduhoplovnih snaga naišao je na prepreku kada nisu uspeli da ispale projektil sa B-52 bombardera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here