Vlada Crne Gore

Pregovori između Mitropolije crnogorsko-primorske i Vlade Crne Gore o Zakonu o slobodi verosipovesti završeni su danas bez rezultata. Kako se saznaje, crnogorske vlasti nisu ponudile Mitropoliji ništa novo.

Podsetimo, danas su bili nastavljeni razgovori u okviru druge runde pregovora ekspertskih timova Vlade i eparhija Srpske pravoslavne crkve. Razgovori su započeli juče, ali nakon tog sastanka nije bilo izjava za medije.

Crnogorski premijer Duško Marković posle današnjeg sastanka saopštio je da do dogovora nije došlo uprkos, kako kaže, brojnim ustupcima koje je napravio ekspertski tim vlade.

– Tokom druge runde ekspertskih razgovora, vođenih juče i danas, prihvatili smo: Prvo – da se postupak utvrđivanja zemljišno-knjižnih upisa iz upravnog postupka premesti u redovni sudski postupak, gde teret dokazivanja vlasništva pada na državu, a ne crkvu – saopštio je Marković.

Dodao je da je u tom smislu predložen potpuno novi član 63 Zakona, čime je tvrdi vlada prihvatila predloge.

Kao drugo, Marković kaže da je predloženo da Srpska pravoslavna crkva nastavi sa korišćenjem svih crkvenih i manastirskih objekata, imanja i drugih nepokretnosti koje su državno vlasništvo ili se u sudskom postupku utvrdi da su državno, versko i kulturno dobro.

– I u tom smislu smo predložili potpuno novi član 64 Zakona, i jasno isključili mogućnost da verske objekte može koristiti bilo koja verska zajednica, osim Mitropolije crnogorsko-primorske i drugih eparhije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori – naveo je.

I najzad, treći predlog vlade, kaže Marković, bio je da se predložene izmene usvoje već prekosutra na sednici vlade, a nakon toga i parlamentu radi izjašnjavanja u hitnoj proceduri do kraja ovog meseca.

– Pojednostavljeno – ovo bi značilo da svetinje više nisu napadnute, kako to Crkva predstavlja, odnosno da bi izmenama i dopunama Zakona bile u potpunosti i trajno zaštićene! Rečju – da više nema govora o njihovoj navodnoj ugroženosti kako se spočitavalo vladi – kazao je premijer Marković u obraćanju javnosti.

– Jedini zahtev vlade bio je registracija svih crkava i verskih zajednica, pa i SPC i njenih eparhija, po slovu zakona. Registracija, koja je bila obaveza i po ranijem Zakonu. Registracija, na način kako to uređuju sva civilizovana i demokratska društva. Nažalost, crkva je to odbila – naveo je Marković.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime