EPA/Ermal Meta
Aljbin Kurti

Pokret Samoopredeljenje je priznao da je inicijativom pokušao da izmenom izbornog zakona osim ostvarivanja prava glasa građana kosova u dijaspori, izmeni član o kandidaturi osuđenih lica, u Zakonu o opštim izborima, prenosi Reporteri.

Član Pokreta Samooopredeljenje Adnan Rustemi rekao je da „ovo nije promena već usklađivanje sa članom 70 Ustava Kosova“.

– Bili smo uvereni da je odluka CIK-a da spreči kandidaturu Aljbina Kurtija i Aljbuljene Hadžiju bila nepravedna. Nismo napravili nikakve promene, osim što smo član ustava koji govori o ograničenju kada poslanik izgubi mandat. Ovaj paragraf je potpun gde kaže da se osobe osuđene na godinu ili više zatvora u poslednje tri godine ne mogu kandidovati, a Ustav kaže da takva osoba gubi mandat – rekao je.

Reporteri navodi da predloženi amandman na izborni zakon, koji je pokrenuo Pokret Samoopredeljenje, osim što omogućava kosovskim građanima iz dijaspore da glasaju u ambasadama u zemljama u kojima žive, takođe omogućava premijeru Aljbinu Kurtiju da bude nosilac liste Pokreta Samoopredljenje.

“Kurti želi moć”

Poslanik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići izjavio je da premijer Aljbin Kurti traži moć nad kosovskim institucijama.

– Građani su videli ono na šta smo ih upozoravali, da Aljbin Kurti traži moć da krši institucije ove zemlje. Sprečili smo gušenje demokratije. Izborni zakon koji je najvažniji potrebno je promeniti nakon sveobuhvatnog procesa – rekao je Krasnići.

Istakao je da je učinjen pokušaj „kamufliranja procesa u roku od nekoliko sati”.

“Događaj bez presedana”

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri rekao je da je učinjen pokušaj krijumčarenja zakona i da je to događaj bez presedana u demokratskoj istoriji Kosova.

On je naglasio da ABK neće podržati Vjosu Osmani za predsednika, kao i da neće biti deo kvoruma.

– Što se tiče izbora za predsednika, imali smo i imamo svog kandidata Ramuša Haradinaja, za koga mislimo da je najpravedniji kandidat, kandidat koji je tokom rata i posle rata pokazao da je vođa koji ujedinjuje – rekao je Tahiri.

Naglasio je da ABK neće učestvovati i neće biti deo kvoruma na glasanju za predsednika.

Haradinaj: U čemu je vaš problem?

Poslanik u Skupštini Kosova iz redova Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da je danas moguće sazvati hitno zasedanje o mnogim drugim temama, ali ne i o promeni Izbornog zakona.

– Danas možemo sazvati hitno sednicu o mnogim drugim temama, kao što su pandemijski problemi i mnogi drugi problemi. Imam iskreno pitanje za Samoopredeljenje. Da li znate koliko vam je teško da ukradete ovaj zakon i donesete ga noću, u petak uveče, što to ne radite sledeće nedelje kao redovan postupak? Recite u čemu je vaš problem – upitao je Haradinaj.

On je zamolio vladajuće strukture da ne štete Kosovu, jer bi trebalo da postoji sporazum između njih i opozicije o izbornim pravilima.

– Protivimo se ovom načinu rada i uveravamo vas da uvek želimo da budemo sa dijasporom i svim našim sunarodnicima koji žele da učestvuju na izborima, ali da ne kršimo demokratiju na Kosovu i da ne štetimo sistemu demokratije – zaključio je Haradinaj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here