Kosovo online
Skupština Kosova

Poslanici kosovske skupštine ni danas nisu izglasali Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK, zbog nedostatka kvoruma, a kako je najavila predsednica parlamenta Vjosa Osmani, ta tačka će biti na dnevnom redu na narednoj sednici, prenosi Reporteri.

U glasanju je učestvovalo 40 poslanika, a ovo je drugi put kako Zakon o vrednostima borbe OVK nije dobio podršku poslanika.

Prethodno, na sednici održanoj 13. avgusta za pomenuti zakon glasalo je svega 35 poslanika.

Na Nacrt zakona zamerke su ranije izneli i iz ambasada SAD, Nemačke, Švajcarske kao i Kancelarije EU i OEBS jer smatraju da se njime ugrožava sloboda govora i prava građana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prošlog meseca, je poručio da Zakon o zaštiti vrednosti borbe OVK koji prištinske vlasti planiraju da usvoje, predstavlja pokušaj da se Srbi nateraju da misle kao Albanci i da budu hapšeni ukoliko govore drugačije.

Zakon je inače inicirao lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji 2018. godine, kako bi se odredila “institucionalna i građanska obaveza za zaštitu vrednosti borbe OVK”, a kako se navodi, ko ne bude poštovao odredbe, biće krivično gonjen.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here