Prorusi zauzeli dve baze kod Luganska

0

U poslednjih 10 dana prorusi su zauzeli brojne vojne baze na istoku Ukrajine
 

Portparol Ministarstva odbrane Narodne republike Lugansk Aleksej Toporov rekao je da su graničari pobegli iz baze, a pobunjenici nisu pokušali da ih u tome spreče.

 

"Oslobodili smo ih i pustili da idu kući, nikoga nismo zadržali. Ostavili su oružje, i sada je ova baza pod kontrolom Narodne republike Lugansk", rekao je Toporov.

Ukrajinska Granična služba danas je navela da su vojnici iz granične baze evakuisani na nepoznate "bezbedne lokacije".

 

Za sada nema izveštaja o žrtvama u borbama oko granične postaje.

 

Graničari direktno odgovaraju ukrajinskom predsedniku, dok je Nacionalna garda deo policijskih snaga zemlje.

 

Nova ukrajinska vlada za loše stanje u vojsci optužuje bivšeg proruskog predsednika Viktora Janukoviča, za koga tvrde, da je vojnike lišio opreme i neophodne obuke.

 

Pročitajte još:

* Ne smiruje se u Ukrajini: Najmanje četvoro mrtvih

* Petoro poginulo u borbama u Lugansku

* Prorusi traže da Lugansk bude zona zabranjenih letova

Ministarstvo odbrane otvorilo je dobrotvorni račun za podršku oružanim snagama, dok volonteri širom zemlje kupuju namirnice za vojnike.

 

Borbe na istoku Ukrajine eskalirale su posle predsedničkih izbora 25. maja, na kojima je pobedio "kralj čokolade" Petro Porošenko.

 

U poslednjih 10 dana, pobunjenici su izveli napad na aerodrom u Donjecku, oborili vladin helikopter i zauzeli brojne vojne baze.

 

U pokušaju da povrate izgubljeno, ukrajinska vojska je u utorak pokrenula ofanzivu protiv proruskih pobunjenika u istočnoukrajinskom gradu Slavjansku.

 

Zatvorena granica sa Rusijom

Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov saopštio je da je granica sa Rusijom na jugu Donjecke i delu Luganske oblasti zatvorena, preneli su ukrajinski mediji.
"To je jedan od glavnih elemenata specijalne operacije", izjavio je Turčinov.
On nije rekao koliko će trajati ova faza specijalne operacije i da li će biti uvedena vanredna situacija ili vanredno stanje na određenoj teritoriji, prenosi "Glas Rusije".

 

Tokom jednodnevnih borbi poginula su dva vladina vojnika, a 42 su ranjena.

Pres sekretar za ukrajinske operacije protiv pobunjenika na istoku, Vladislav Seleznjov rekao je ukrajinskim novinskim agencijama da je u bici poginulo 300 pobunjenika, što su oni opovrgli.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here