Tanjug
Budžet je razvojni: Siniša Mali

“Prosečne zarade rastu brže od inflacije u Srbiji. To je podatak koji ne može da se obori“, kazao je jutros ministar finansija Siniša Mali.

– Imamo 11,5 odsto povećanje cena u proseku – rekao je Mali.

– Minimalna cena rada ima 7 faktora na osnovu kojih se donosi odluka o povećanju. Nije jednostavno u ovim vanrednim okolnostima doneti prave odluke. Imamo nikad veći rast BDP-a od 4,4 odsto u prvom i 3,9 u drugom kvartalu. A mnoge velike ekonomije su već ušle u recesiju – istakao je.

– Time pokazujemo snagu naše države i finansija, ali i odgovornost. Jer šta nam vredi minimalna zarada ako ostanemo bez radnih mesta – kazao je Mali.

– Ići ćemo na 710 evra prosečne zarade u sledećoj godini – najavio je.

– Otvoren sam za razgovore sa sindikatima i poslodavcima. Na kraju krajeva krizu kada je korona krenula prebrodili smo zajedno. Čeka nas teška zima i samo jedinstveni možemo ovo da prebrodimo. Definisali smo minimalac za naerednu godinu ali tu smo da razgovaramo o daljem rastu – istakao je ministar finansija.

– Iskreno, svakojake izjave sam čuo od nazovi eksperata. Uzimamo kredit od kamate 3 odsto. Ako bismo danas izašli na tržište kapitala ako bismo uopšte dobili bila bi kamata 7-7,5 odsto – objasnio je Mali.

– Hoćemo da refinansiramo stare, skuplje kredite, ovim povoljnijim. To neće povećati javni dug. Naš javni dug je oko 30 milijardi evra a 2.475 milijardi je u Nemačkoj, a znamo kakva je Nemačka privreda – dodao je.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here