Freepik

Desetine hiljada starijih Australijanaca sada će moći da pristupe jeftinijoj zdravstvenoj zaštiti nakon što je podignut prag prihoda za saveznu zdravstvenu karticu starijih lica (Commonvealth Seniors Healthcare Card).

Ove promene su bile izborno obećanje vlade Entonija Albanezea, i znači da će osobe sa većim prihodima sada moći da se kvalifikuju za subvencionisano lečenje i lekove.

– Želimo da stvorimo bolju Australiju u kojoj niko nije ostavljen i niko nije sputan, a to je posebno važno za starije Australijance – rekla je Amanda Rišvort, ministarka za socijalne usluge.

Ko može da pristupiti koncesijskoj kartici i koje su njene pogodnosti?

Kartice su otvorene za sve starije od 66 godina i šest meseci, a koji ne primaju penziju ili beneficije socijalnog osiguranja. Primaoci moraju da žive u Australiji kada dobiju karticu i da imaju australijsko državljanstvo, stalni boravak ili vizu posebne kategorije. Novopridošli stanovnici mogu da se suoče sa periodom čekanja do četiri godine.

Vlasnici zdravstvenih kartica mogu da dobiju recepte sa popustom kroz šemu farmaceutskih beneficija i veće refundacije za zdravstvene troškove nego što se obično nudi preko medikera.

Lekari opšte prakse se takođe, ohrabruju da naplaćuju račune vlasnicima kartica.

Koje su promene i ko će imati koristi?

Prema novim ograničenjima, samci koji zarađuju do 90.000 dolara moći će da pristupe šemi, u odnosu na ranijih 57.761 dolara godišnje. Za parove, prag je povećan na 144.000 dolara umesto nekadašnjih 92.416 dolara godišnje. Ovo će biti od koristi za dodatnih 44.000 starijih lica i košta će savezni budžet 69,4 miliona dolara tokom četiri godine.

Od petka na snazi

Predlog zakona o zdravstvenoj kartici za starije osobe prošao je prošle nedelje u Senatu i stupio je na snagu u petak 4. novembra. Ova odluka prati smanjenje troškova lekova, pri čemu je vlada smanjila maksimalnu participaciju u okviru šeme farmaceutskih beneficija (PBS) za 12,50 dolara ranije ove godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here