Vesti
Prvo su se pričestili najmlađi

Crkvena opština Blektaun, na severozapadu Sidneja, proslavila je hramovnu slavu, Svetog Nikolu Čudotvorca.

Svečanost će sigurno ostati u dugom sećanju svih koji su se okupili u crkvi Svetog Nikole, a stariji parohijani kažu da ne pamte ovako veliki odziv na slavskom ručku.

U nedelju 18. decembra u Blektaunu se okupilo blizu 300 vernika. Nakon svete liturgije prešlo se u crkvenu salu, koja je bila ispunjena ne samo do poslednjeg mesta, nego se konstantno unosilo još stolica.

Kolo srpskih sestara “Jugovića majka“, i domaćin slave Mirko Golub s porodicom, poslužili su bogat ručak, a višak hrane je nakon slave Dragan Jokić podelio beskućnicima u Sidneju.

Posle ručka, starešina hrama otac Nemanja Mrđenović pozdravio je goste i zajedno sa Nikolinom Branežac, koja vodi parohijsko zabavište “Pelikani“, podelio paketiće okupljenoj deci u čast praznika Detinjci.

Mališani su se odužili na najlepši mogući način, programom tokom kojeg su nastupile mala, srednja i velika grupe blektaunskog folklornog ansambla “Kalenić“, pod umetničkim rukovodstvom Tamare Tešić.

Ujedno su podeljeni sertifikati malim “Pelikanima“ koji sledeće godine kreću u osnovnu školu, a koji su praktično od svog rođenja bili deo “plejgrupe“ u Blektaunu.

Deca iz grupe “Pelikani”
PRIMILI SVEDOČANSTVA: Najstariji “Pelikani” s ocem Nemanjom

Pored svedočanstava najmlađima, podeljene su i zahvalnice parohijanima koji su u prethodnom periodu pomagali rad parohije. Priznanje su dobili Teodora Nogić, Nikolina Branežac, Toma Brkić, Saša Burić i Boško Zailac.

Gostima su se prigodnim besedama i toplim pozdravima obratili i predsednik Crkvene opštine Vedran Marić i domaćin slave Mirko Golub, koji je pozvao prisutne da se ponovo okupe u sličnom broju i za doček Srpske nove godine.

Otac Nemanja i domaćin slave Mirko Golub

Sledećeg dana, na Svetog Nikolu, u toku liturgije je obavljen krsni hod oko hrama i osveštano je slavsko znamenje.

Domaćin slave Mirko Golub tradicionalno je predao četvrtinu slavskog kolača domaćinu za sledeću godinu, Draganu Jokiću.

Mali folkloraši ispred spomenika generalu Draži Mihailoviću
Deca iz folklornog ansambla
Folklorni program ukrasio svečanost
Poseta kakva se ne pamti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here