EPA
Hašim Tači

Advokat Pjer Prosper, koji zastupa bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija, ocenio je da se u Specijalnom sudu u Hagu ne sudi pojedincima, nego “istoriji, narativu rata i budućnosti Kosova”.

Prosper je u intervjuu za Ekonomiju onlajn rekao da je odbrana već izgubila poverenje u tužioca koji “krije oslobađajuća dokumenta za vođe OVK” i pozvao vladu Kosova, Evropsku uniju, civilno društvo i građane Kosova da prate rad tog suda. Kako je dodao, građani Kosova bi trebalo budu uključeni u proces, jer će on odrediti budućnost i sudbinu Kosova.

Gospodine Prosper, retko ste govorili na zakonskim raspravama. Ovog puta ste bili veoma oštri prema Tužilaštvu Specijalizovanih veća.

– Mislim da je važno da proces bude ispravan. I ono što smo videli da se odvija pred Predpretresnim većem bilo je zaista pristrasno i na štetu optuženih. Želimo da budemo sigurni da optuženi imaju sva prava koja se poštuju i garantuju. Jedno od pitanja zbog kojih smo zabrinuti je to što smo videli prikrivanje važnih informacija.

Vi ste bivši američki ambasador za ratne zločine i pomogli ste da se uspostavi tribunal za ratne zločine u raznim zemljama. Kakav je Specijalni sud u Hagu u poređenju sa njima?

– Za sada ovaj sud ne ispunjava standarde, po našem mišljenju. Ako pogledate međunarodne sudove, on bi trebalo da ima najviše standarde, najviši integritet. Ali do sada, Specijalizovane komore ne ispunjavaju ove uslove i način na koji rade. Tužilaštvo skriva informacije i drži sve u tajnosti i teško je, ne samo za okrivljenog, već je teško saznati istinu o onome što se dešavalo 1998-1999. godine.

Da li su, na osnovu ovoga što kažete, lideri OVK suočeni sa pravičnim suđenjem?

– Ono što mi do sada osećamo je da proces nije fer. Kada sakrijete važne informacije, informacije koje pokazuju da osoba nije kriva, onda je ovo problematično. I to je ono na šta se žalimo. Specijalizovana veća i Tužilaštvo moraju zaista da poštuju vladavinu prava, da razviju činjenice i da nas dovedu do istine i željenog rezultata.

Privremeno puštanje na slobodu je uvek odbijano za predsednika Tačija, iako ste vi kao njegova odbrana nudili stroge uslove na Kosovu ili u trećim zemljama. Da li postoje uslovi pod kojima bi ga Sud pustio iz pritvora?

– Ne znamo koji bi uslovi bili dovoljni za Sud. I ovo je jedan od razloga zbog kojih tražimo od suda da održi ročište, gde bismo mogli da zatražimo od policije Kosova ili nekog drugog da objasni Sudu šta bi oni mogli da urade da integritet sudskog postupka ne bi oštetilo privremeno oslobađanje. Nadamo se da Sud ovo već razmatra i da ćemo imati saslušanje o tome, što će nam omogućiti da krenemo dalje.

S obzirom na agresivnost Tužilaštva i njegovu politizaciju, da li verujete da će lideri OVK iz ovog procesa izaći nevini?

– To je cilj! Cilj je da istina izađe na videlo. I mi snažno verujemo u našu poziciju odbrane. Čvrsto verujemo da će činjenice pokazati da oni nisu odgovorni za zločine koji im se stavljaju na teret. Važno je da građani Kosova znaju da je, kao što sam rekao, ovo slučaj za Kosovo, to je slučaj za njegovu budućnost i istoriju – zaključio je branilac Hašima Tačija.

1 COMMENT

  1. Хаг одавно штити само злочинце.Изгориле су православни манастири,цркве,лоји су старији и од Косова и ЕУ,протјерани су људи,православци и ви кажете …судите злочинцима.Не , ви их још поред одбране и дижете у невиност и демократију.Срам вас било.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here