Prosvjeta uskoro širom Nemačke

Z. Vicelarević - Vesti
0
Z. Vicelarević
Orni za nove aktivnosti: Članovi Prosvjete iz Štutgarta

U Štutgartu je održan radni sastanak odbora SKPD Prosvjeta za Nemačku, koji je zvanično registrovan u sudskom registru glavnog grada Baden Virtemberga, posle perioda od dve godine koliko je pravno bio inicijativni odbor.

Pun naziv udruženja sada je Srpsko prosvetno i kulturno društvo Prosvjeta Nemačka e .V., a zvanična promocija biće organizovana 26. septembra je u Konzulatu Republike Srbije u 19 časova.

Formirana je i nova uprava u kojoj je šest članova. Predsednik odbora je Desa Burazor Aslanidu, Jordan Đević, kompozitor i muzičar je potpredsednik, sekretar je studenkinja Tamara Kurdulija, a blagajnik Karl Horn. U nadzornom odboru su arhitekta Vesna Horn i glumica Tanja Milićević.

– U svetu postoje 42 odbora Prosvjete, a mi smo ponosni da ćemo biti 43. ogranak i prvi odbor u Nemačkoj. Ovo kulturno udruženje će svoj delokrug rada proširiti na celu Nemačku. Naš pravilnik smo prilagodili ovdašnjim zakonima – navodi za “Vesti” Desa Aslanidu.

Incijativni odbor je za dve godine delovanja dao značajan doprinos na polju kulture.

– Članovi Prosvjete, pisci i glumci učestvovali su na Susretima pisaca u Frankfurtu, na Sajmu knjiga u Frankfurtu, u Štutgartu smo 2017. imali predstavljanje knjige profesorke Svetlane Matić iz Beča, prošle godine smo organizovali književno veče pisaca i podsećanje na Prvi svetski rat, a gost nam je bio istoričar Dario Vidojković, zatim nam je ove godine u junu povodom Vidovdana gostovala sjajni pisac Olivera Budimir, a Borica Đekanović pisac dečje poezije takođe je u Štutgartu predstavila svoju knjigu- podseća Desa Aslanidu i zahvaljuje “Vestima” što su izveštavali o ovim aktivnostima.

Ona ističe da je cilj i saradnja sa parohijom SPC, predstavništvima Srbije i Republike Srpske i udruženjima građana poreklom iz drugih zemalja jer se u Štutgartu govori 120 jezika.

Pomoć Foruma kulture

Desa Aslanidu ističe da je Prosvjeta imala značajnu pomoć Foruma kulture Štutgart.

– Forum kulture spaja i pravi mostove između svih zemalja sveta, ne praveći razliku kojoj veri i naciji pripadate. U Forumu sam za ove dve godine koliko je inicijativni odbor radio, posetila 10 seminara o tome kako treba raditi u nekom udruženju. Na prvom mestu poštovanje zakona, zemlje domaćina u kojoj smo našli utočište da se usavršavamo i da poštujemo različitosti. Već od polovine septembra upravu čekaju ne samo aktivnosti, nego i redovno posećivanje seminara u Forumu kulture, jer od njih ćemo imati podršku kroz razne projekte i novčanu pomoć.