”Proterani Srbi nisu pretnja po papu”

0

Nema razloga za bojazan: Papa Franja
 

Reagujući na izjavu patrijarha Irineja da papa nije pozvan na centralnu proslavu povodom 1.700 godina od objavljivanja Milanskog edikta zbog proteranih Srba, Linta je istakao da ta izjava nanosi veliku štetu izbeglicama u domaćoj i međunarodnoj javnosti.

 

Pročitajte još:

* Irinej: Dan koji će zaceliti rane iz rata

* "Ćirlicom nije napisano nijedno veliko zlo"

* Alojzije svetac već od jeseni?

Patrijarh je 17. jula u Karlovcu u Hrvatskoj rekao da je razlog što papa nije pozvan na proslavu to što Srbi koji su proterani iz Hrvatske tokom rata 90. ih godina negativno gledaju na ulogu crkve oko toga, i da se to negativno odražava i na odnos prema rimskom papi.

 

Linta je podsetio da je patrijarh i ranije u medijima izjavljivao da su izbeglice smetnja i potencijalna bezbednosna opasnost dolasku pape u Srbiju i istakao da takav stav nema uporišta ni u bližoj ni u daljoj istoriji.

 

"Proterani Srbi žele samo da se kroz stalni dijalog sa Hrvatskom i BiH vrate njihova oteta imovinska, stečena, statusna i druga prava, da im se obezbedi sloboda kretanja, da se reši pitanje nestalih, da se stvore uslovi za održiv opstanak Srba povratnika i poštuje nacionalni i kulturni identitet Srba u Hrvatskoj i Federaciji BiH", naveo je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here