EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Nekoliko stotina ljudi izašlo je danas na protest u Beču zahtevajući ukidanje sankcija koje su uvedene protiv Rusije, snižavanje cena struje i gasa i očuvanje neutralnosti Austrije, javlja dopisnik Sputnjika sa lica mesta.

Okupljeni su držali plakate sa natpisima “Smanjite cene struje i gasa”, “Za neutralnost”, a mnogi od njih su nosili zastave Austrije i Rusije.

– Nije da ruski predsednik Vladimir Putin ne želi da nam prodaje gas i sirovine, nego je to zabranila Evropska unija sankcijama i embargom. Pritom, u EU stalno govore o ‘svetoj kravi’ – pravu na slobodnu trgovinu. Ali to se pravo očigledno odnosi samo na trgovinske odnose sa SAD i njihovim saveznicima – izjavio je jedan od prisutnih demonstranata.

Po rečima okupljenih, Sjedinjene Američke Države uvode sankcije i drugim zemljama, ne samo Rusiji, a sve to vodi rastu inflacije i višim troškovima života svuda u svetu.

– Austrija učestvuje u ovom ekonomskom ratu. Primoravaju nas da umesto jeftinog gasa iz Rusije kupujemo tri puta skuplji tečni prirodni gas iz SAD koji je, pritom, mnogo štetniji za životnu sredinu – poručili su demonstranti.

Kako su istakli, raskol između Evrope i Rusije isključivo je u interesu SAD čiji je dugoročni ciljuništenje Rusije”. Upravo su SAD, prema rečima demonstranata, ne samo “isprovocirale tragediju” u Ukrajini, nego je i “namerno produžavaju” blokiranjem pokušaja za pregovaranje i isporukom oružja Kijevu.

4 COMMENTS

  1. Najgore je što strada običan čovek, što vlasti ne dotiče, i to ne samo u Austriji, već u celoj Evropi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here