Protesti Albanaca širom Makedonije

0

U sukobima sa demonstrantima povređeno je 20 policajaca
 

Poziv na nastavak protesta u 14.00 sati u Skoplju, Gostivaru, Tetovu, Strugi i Debru objavljen je preko društvenih mreža, ali bez navođenja organizatora. Na demonstracijama u centru Skoplja prošlog petka okupilo se oko 2.000 Albanaca, a u sukobima je povređeno 20 policajaca i nekoliko demonstranata.

 

Demonstranti su se najpre okupili ispred Jajapašine džamije u pretežno albanskom delu grada, odakle su došli do zgrade suda u centru Skoplja, gde su flašama i kamenjem gađali policajce i sud. Policajci su, prema rečima očevidaca, na demonstrante bacili šok-bombe i suzavac, pokušavajući da potisnu okupljene ka albanskom delu grada.

 

Demonstranti su nosili zastave Albanije i transparente "Nismo teroristi" i "Tražimo pravdu", a okupili su se nakon poziva na društvenim mrežama.

 

Sud u Skoplju je 30. juna osudio na doživotne kazne Alila Demirija, Afrima Ismailovića, Agima Ismailovića, Fejzija Azirija, Hakija Azirija i Samija Ljutu zbog ubistva petorice Makedonaca. Oslobođen je sedmi optuženi Sejdi Rama, ali je Tužilaštvo najavilo da će se žaliti na oslobađajuću presudu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here