Protesti zbog Muhamedovih karikatura

0

Karikatura proroka Muhameda koji je objavio norveški "Dagbladet"

 

Norveški tabloid je karikaturu objavio 3. februara kako bi ilustrovao priču sa naslovne strane u kojoj je opisano kako je internet stranica norveške policijske tajne službe (PST) na "Fejsbuku" povezana sa stranicama na kojima su karikature proroka Muhameda. Linkove ka stranicama postavili su članovi "Fejsbuk" grupe, a uklonio ih je PST.

 

Demonstranti su mirno prošetali centrom grada noseći transparente poput "Pokažite poštovanje prema svim religijama" i "Prestanite sa vređanjem muslimana".

 

"Ovde sam jer nas vređa ono što je učinio ‘Dagbladet’", rekao je jedan od učesnika demonstracija, taksista Kašif Aurangzev.

 

Student Kamran Navib smatra da je "to veliki napad na muslimane i da je uperen protiv islamske vere".

 

Policija je saopštila da je oko 2.000 ljudi učestvovalo u demonstracijama koje je pratilo jako obezbeđenje. Demonstracije je bojkotovala najveća muslimanska organizacija, strahujući od mogućeg izbijanja nasilja.

 

"Dagbladet" je objavio fotografiju jedne od karikatura na kojoj je prikazan prorok Muhamed kao svinja koja ispisijue Kuran a koju je devedesetih nacrtao stanovnik jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

 

"To je ilustracija naše vesti. Naši kritičari, naravno, mogu da me napadaju zbog objavljivanja karikature. Prema slobodi izražavanja, to i jeste njihovo pravo. Imaju pravo da protestuju, ali to nije bila provokacija, nije ni osmišljena da to bude, to je jednostavno ilustracija vesti," rekao je vršilac dužnosti glavnog i odgovornog urednika "Dagbladeta" Lars Hele.

 

Norveška je jedna od zemalja koja je bila u središtu afere oko karikatura proroka Muhameda tokom 2005. i 2006. godine koje su izazvale ulične nemire širom muslimanskog sveta i paljenje norveške ambasade u Damasku.

 

U januaru 2006. godine norveški list "Magazinet" objavio je 12 karikatura proroka Muhameda koje su prethodno izašle u danskom dnevniku "Jilands Posten" u septembru 2005. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here