Provera Handkeovog državljanstva nije završena

1
EPA-EFE/JULIEN DE ROSA
Peter Handke

Provera državljanstva dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea od strane nadležne službe vlade austrijske pokrajine Koruška traje duže nego što se očekivalo.

“Još uvek nisu zaključeni svi koraci istrage od strane pokrajinske direkcije”, navedeno je u saopštenju.

Pokrajina Koruška proverava da li je Handke, prijemom pasoša bivše SR Jugoslavije, koji mu je uručen 1999.godine u Ambasadi u Beču, izgubio austrijsko državljanstvo. Naime, austrijski zakon o državljanstvu jasno kaže da svako ko uzme drugo državljanstvo gubi austrijsko, izuzev ako dobije odobrenje nadležnih vlasti.

Koruške vlasti ukazuju da za sada nije jasno koliko dugo će trajati provera Handkeovog državljanstva. U saopštenju se navodi da postoji pismeno izjašnjavanje Handkea o pasošu SR Jugoslavije. On je, u pismu koruškim vlastima, naveo da je pasoš koji je dobio 1999. u Beču, bio uručen samo sa ciljem olakšavanja putovanja sa svrhom istraživanja u tu zemlju.

“Nijednog trenutka nije bilo naznaka da je uručenje pasoša bilo povezano sa dobijanjem jugoslovenskog državljanstva, niti sam ikada preduzeo aktivne korake ka tome”, poručio je Handke.

Predsednik pokrajine Koruška Peter Kajzer istakao je da ne sumnja da je Handke austrijski državljanin. Međutim, ukazuje da je, pošto svi građani uživaju ista prava i imaju iste obaveze, pokrenuo istragu.

– U skladu sa svojom odgovornošću i neuzimajući u obzir moje lično mišljenje o fotografijama Handkea sa jugoslovenskim pasošem, pokrajinsku direkciju sam, kako to zakon nalaže, pozvao da istraži činjenično stanje, što je odmah usledilo – naglasio je Kajzer.

1 COMMENT

  1. Kako je duboka srbofobija u profašističkim krugovima. Fašistima smeta sve što je pozitivno za Srbe, smeta im istina koja razotkriva antisrpske prljavštine i zločine nad Srbima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here