pixabay.com
Ilustracija

Klimatske promene i rastući troškovi utrošenu energiju, znače da moramo ponovo da razmislimo o tome kako dizajniramo i gradimo svoje domove.

Ažurirani Nacionalni građevinski pravilnik je podigao potrebne energetske performanse novih kuća sa šest na sedam zvezdica (10 zvezdica je najbolje). Prozori su očigledan fokus za poboljšanje energetske efikasnosti australijskih domova.

U toplim danima, većina toplote koja ulazi u naše domove je kroz prozore. U hladnim danima, prozori čine skoro polovinu gubitka toplote.

Izveštaju pokazuju da lokalna industrija prozora može da proizvede prozore visokih performansi koji su nam potrebni za termički efikasne domove. Ove kuće će koštati manje za grejanje i hlađenje, sa nižim emisijama gasova staklene bašte.

Međutim, industrija je složena, sa nekoliko prepreka za veće prihvatanje ovih prozora.

Koliko je bitan kvalitet?

Prozori sa jednim staklom su uobičajeni u australijskim kućama. Toplota lako putuje kroz ove prozore, tako da su toplotna slaba tačka.

U australijskim kućama, do 87 odsto toplote leti i 40 odsto toplotnog gubitka zimi prolazi kroz prozore. Ovo otežava održavanje ugodne temperature unutar domova.

Oko 40 odsto potrošnje energije u prosečnom australijskom domaćinstvu je za grejanje i hlađenje. Rezultat su visoki računi za struju.

Prozori sa dvostrukim i trostrukim staklima nude mnogo bolje performanse, smanjujući potrebu za korišćenjem energije za grejanje i hlađenje. U nekim klimatskim zonama, one su jedna od najisplativijih investicija u energetsku efikasnost koju možete da napravite. Ovi prozori imaju izolacioni sloj vazduha između staklenih ploča.

Drugi elementi, takođe, mogu da poboljšaju performanse. To uključuje termičke prekide (izolaciona barijera, koja smanjuje protok toplote kroz okvir prozora) i filmove koji mogu da se nanesu na stakla.

Ovi pristupi mogu da se koriste prilikom montiranja novih prozora ili sa opcijama naknadne ugradnje, kao što je sekundarno zastakljivanje, što može da bude jeftinije od zamene cele prozorske jedinice. Uključuje ugradnju zastakljene ploče u okvir unutar postojećeg prozora. Ovo može da bude odlično rešenje za stanove, jer možda neće zahtevati odobrenje vlasnika/korporacije.

Sem toga, prozori visokih performansi nude mnoge prednosti, osim veće toplotne udobnosti. To uključuje bolje fizičko i mentalno zdravlje, kao rezultat toga što kuće više nisu previše tople ili hladne, poboljšanu kontrolu ventilacije i prirodnog svetla, i smanjenu buku spolja.

Prepreke za ugradnju

Kada je reč o industriji, oni su rekli da nema nikakvih problema, sa tehnološke strane, da proizvedu prozore visokih performansi, ukoliko za njima potražnje.

Graditelji su identifikovali neke probleme oko različitih prozorskih okvira. Na primer, PVC i drveni okviri obično provode manje toplote od aluminijuma. Međutim, termički prekid može u velikoj meri da poboljša performanse aluminijumskog rama.

Takođe su primetili da prozori visokih performansi koštaju više. Ovo može da bude izazov u građevinskoj ​​industriji koja se već bori da obezbedi stanovanje po pristupačnim cenama.

Pored toga, prozori visokih performansi su teži. Za njihovu instalaciju može da bude potrebna dodatna oprema.

S obzirom na ključnu ulogu prozora u kvalitetu stanovanja, performansama i emisijama, postavljanje prozora visokih performansi treba da postane uobičajeno. U mnogim drugim zemljama, prozori sa dvostrukim ili trostrukim staklom su sada standardni.

Manjak kvaliteta

Australija je daleko iza drugih zemalja u instaliranju prozora visokih performansi. Nešto više od deset odsto prozora u novim stambenim zgradama u Australiji ima visoke performanse, u poređenju sa oko 80 odsto u Ujedinjenom Kraljevstvu, Sjedinjenim Državama i Novom Zelandu.

Niz važnih mera

Po svemu sudeći potrebno je niz mera kako bi se podstaklo korišćenje i isporuka prozora sa više visokih performansi. Predlažu se mere u oblasti regulative, edukacije, finansija i osiguranja kvaliteta.

Regulativa – potrebno je dodatno poboljšati propise kako bi se podstakla upotreba prozora visokih performansi, što bi moglo da uključi postavljanje minimalnih zahteva za performanse za prozore, kao što je to uradio Novi Zeland.

Edukacija – bolje edukovati graditelje i potrošače pomoću lako razumljivih, transparentnih informacija.

Finansije – postoji potreba da se smanje kapitalni troškovi i da se poboljša pristup vladinoj podršci, koja bi mogla uključuje rabate za vlasnike kuća, slične onima za solarne, krovne sisteme.

Osiguranje kvaliteta – raspon opcija prozora visokih performansi znači da moramo da osiguramo da ključni posrednici, poput procenjivača energije, daju dobro informisane savete. Takođe, postoji potreba da se obezbedi kvalitetna praksa instalacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here