EPA
Odbrana naroda sveta dužnost: Genereal Ratko Mladić u Tribunalu

Većina balkanskih medija i dalje se bavi pravosnažnom presudom bivšem komandantu VRS, generalu Ratku Mladiću, ali i činjenici da je tokom izricanja te presude ponosno isticao prsten.

Ovaj prsten Mladiću je pre četiri godine prilikom jedne posete u Pritvorskoj jedinici Ševeningen poklonio Dragan Todorović (63), Srbin iz Holandije. Todorović je ujedno i čovek na koga su se, uoči presude u Hagu, obrušili članovi više bošnjačkih organizacija.

– Optužili su me da sam došao da bih veličao zločine, a to mi nije bilo ni na kraj pameti. Ne pripadam nikome, niti sam u bilo kojoj organizaciji. Otišao sam ispred suda isključivo da bih međunarodnoj javnosti kroz dva transparenta predočio da je velika nepravda osuditi za zločine čoveka koji ih nije počinio. I ne odustajem da se ta istina istera do kraja, da se sruši lažni mit o Srebrenici, jer tu rečenicu ne govorim ja, već je izgovorio holandski premijer Mark Rute kao odgovor Erdoganu marta 2017. godine – ovako počinje razgovor za “Vesti” Todorović koji u Holandiji živi od svoje 21. godine, a rodom je iz Panjevca u Aleksandrovačkoj Župi.

– Generala sam upoznao 1985. kada sam, u svojoj 27. godini uhvatio zadnji voz za služenje vojske. Nisam hteo da u Holandiji tražim azil, već sam se vratio da odužim dug domovini. Raspoređen sam u Makedoniju, u Štip, gde je komandant kasarne bio tadašnji pukovnik Ratko Mladić. Pred njim sam položio vojničku zakletvu i mnogo mi je tada pomogao, da se snađem i da izdržim sve izazove služenja vojnog roka u ondašnjoj JNA. Zato sam ga i posetio u Hagu, a brzo nas je povezala pasija prema šahu, pa sam počeo redovno da ga posećujem da bismo igrali šah – priča Todorović.

Otkriva kako je došlo do toga da general Mladić pravosnažnu presudu dočeka prkosno pokazujući prsten sa likom indijanskog poglavice Džeronima.

– Igrajući šah primetio sam da je generala opčinio moj srebrni prsten sa likom poglavice. Nosio sam ga 30 godina, a kupio sam ga na jednom buvljaku u Amsterdamu, jer sam uvek bio na strani pravde i slabijih, a Indijanci su prvi narod koji je u modernoj istoriji sveta doživeo stravičan egzodus. Malo-pomalo, počeli smo da pričamo o tim istorijskim činjenicama, a general mi je objasnio da NATO danas slobodarskom svetu čini ono što su pre nekoliko vekova kauboji činili Indijancima i to sve pod plaštom demokratije i borbe za slobodu. Zato sam skinuo taj prsten i poklonio mu ga. Prvo nije hteo da ga uzme, ali je ipak prihvatio uz objašnjenje da će ga nositi u sudnici kako bi predočio svetu ko su u današnjem svetu ponosni narodi, a ko kauboji. Drago mi je da je general Mladić baš s ovim mojim prstenom i tokom izricanja drugostepene, nepravedne presude pokazao svetu suštinu svih presuda u Haškom tribunalu i kome se tamo zapravo sudilo – predstavniku naroda nad kojim je izvršen najveći genocid u 20. veku – ističe naš sagovornik.

Metafora slobode: Srebrni prsten sa likom indijanskog poglavice

Od građevinca do kafedžije

Dragan Todorović je već nekoliko godina u penziji, a objašnjava da je kao mladić stigao u Holandiju auto-stopom da bi zaradio nešto novca kako bi otišao za Ameriku, a onda se zaljubio u ovu zemlju.

– Bio sam “nestašan mladić”, priznajem, imao sam buran život, ali svaku paru sam zaradio pošteno radeći. Bio sam čistač ulica, tegljač kablova, kopao sam kanale… Kasnije sam bio barmen, kelner, kuvar… Jedno vreme sam radio i kao obezbeđenje, a držao sam u predgrađu Amsterdama restoran u kome se okupljala bivša Juga. Prvi sam, početkom devedesetih organizovao protest protiv rata u SFRJ – otkriva naš sagovornik.

Strah Srba

Todorović je bio jedini Srbin koji je ispred suda u Hagu davao podršku Mladiću. Prethodno je preko društvenih mreža pozvao Srbe iz Holandije da mu se priključe, ali je, kaže, strah učinio svoje.

– Jedna grupa Srba nije mogla da dođe, jer nisu uspeli da odsustvuju sa posla. Druge je, nažalost, pobedio strah. Većinom su to ljudi iz Hrvatske i BiH koji se vraćaju u svoje zavičaje i plaše se da bi neko mogao da ih vidi ili da će ih slikati policija. Mnogo im je bilo lakše da mi “lajkuju” poziv da podržimo generala – objašnjava Todorović.

Očekivana presuda

Presudom protiv generala Mladića Todorović nije bio iznenađen.

– General Ratko Mladić, kao i većina Srba u Haškom tribunalu, nažalost su bili osuđeni i pre nego što je protiv njih podignuta optužnica. Njima su i tužioci i sudije bili Si-En-En i drugi zapadni mediji koji su nas satanizovali devedesetih, a da ih uopšte nije zanimala istina. Haške sudije su otuda imale zadatak samo da te presude “legalizuju” kroz nakaradnu logiku i bez želje da prihvate dokaze i činjenice. Da se ja pitam, posle svih ovih sramnih presuda i podmetanja pokrenuo bih tužbu protiv Međunarodnog suda pravde i to za podmetanje genocida Srbiji i Srpskoj i kompletnom narodu – ističe Todorović.