EPA/VALDRIN XHEMAJ
Ramuš Haradinaj

Kosovski premijer Avdulah Hoti ponovo je odgovorio lideru ABK Ramušu Haradinaju rekavši da ukidanje antikorupcijskih snaga u kosovskoj policiji ne slabi borbu protiv korupcije i da će svi policajci koji su bili u Radnoj grupi raditi po uputstvima Specijalnog tužilaštva.

– Rad zvaničnika koji su bili u okviru Radne grupe u kosovskoj policiji nastavlja se bez ikakvih promena u tretmanu slučajeva zločina i korupcije, prema uputstvima Specijalnog tužilaštva – napisao je Hoti na Fejsubku.

Prema njegovim rečima, svi ti službenici nastavljaju da ispunjavaju svoje zakonske obaveze u skladu sa unutrašnjom organizacijom kosovske policije, bez bilo kog mešanja.

– Svako ko sumnja u ovo, neka koristi sva pravna sredstva da traži nadzor i pojašnjenja za rad svih – dodao je on.

Predsednik ABK Ramuš Haradinaj, kritikovao je odluku Hotija da ukine radnu grupu.

Haradinajeva reakcija usledila je nakon što je Hoti rekao da se politika ne treba mešati u pravdu i da se u policiji ustav poštuje.

– Politika se ne sme mešati sa pravdom. To smo učinili odlukama koje smo doneli ovih meseci vlade. Pravda mora raditi svoj posao po zakonu, a ne po odlukama vlade. Povrataku zakonitosti i ustavnosti u zemlji moraju biti posvećeni svi – napisao je Hoti i dodao da je pravna sigurnost zagarantovana samo poštovanjem Ustava, zakona i državnih institucija.

Haradinaj se usprotivio vladinoj odluci da otpusti mehanizam u okviru kosovske policije koji je uspostavio premijer 2010. godine.

Ova radna grupa pokrenula je hapšenje javnih ličnosti visokog profila osumnjičenih za korupciju i naveli najmanje tri gradonačelnika.

Zemlje EU takođe su se usprotivile ukidanju ove radne grupe.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here