EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Kina i Rusija, svaka iz svojih razloga zainteresovane su jačanja svake pa i vojno-tehničke saradnje, a obe zemlje time šalju i važnu poruku Sjedinjenim Državama, kažu ruski eksperti povodom izjave ruskog predsednika Vladimira Putina da Moskva pomaže Pekinugu da napravi sistem upozorenja na raketni napad.

Putin je, gostujući na Međunarodnom klubu Valdaj, ocenio da će sistem kakav zasad imaju samo Rusija i SAD, to značajno povećati odbrambenu sposobnost Kine. Ovo je prva zvanična potvrda saradnje Rusije i Kine u oblasti sistema strateške odbrane. Vojni ekspert  Boris Rožin objašnjava da je dosta faktora koji utiču na intenziviranje vojno-tehničke saradnje dve zemlje.

– Kina je zainteresovana i da dobije pojedine tipove naoružanja, i za pristup tehnologijama u kojima je zasad još značajno iza Rusije. To se tiče i naoružanja iz oblasti visokih tehnologija. Za Kinu je ta saradnja veoma korisna jer joj omogućava da smanji  zaostajanje i za Rusijom, i za Sjedinjenim Državama – kaže Rožin.

On napominje da za Rusiju, s druge strane, vojna saradnja s Kinom nije samo pitanje novca.

– To je i pitanje jačanja političkih i ekonomskih veza s Kinom. U svetlu sukoba SAD i Rusije Moskva time pokazuje da u svetu postoje veoma ozbiljni akteri s kojima može da gradi političke, ekonomske i vojne odnose. Za Zapad je ta alijansa u nastajanju veoma neprijatna jer partnerstvo Rusije i Kine potkopava njihove globalističke planove za totalnu hegemoniju SAD i zemalja Zapadne Evrope – ocenjuje Rožin.

Raspad sistema ograničenja naoružanja

Vojni  analitičar Andrej Golovatjuk podseća da Rusija i Kina već dugo razvijaju saradnju ne samo u ekonomskoj već i u vojnoj sferi.

– Početak saradnje u vojno-tehničkoj grani označila su agresivna dejstva SAD koje su pokušale da uspostave svoj svetski poredak a jedine dve zemlje koje su se tome suprostavile bile su Rusija i Kina. Istovremeno, ni Moskva ni Peking odavno nemaju nikakve međusobne teritorijalne pretenzije, a lideri dve zemlje o tome govore, između ostalog i u vezi s temom jačanja vojne saradnje – objašnjava ekspert.

Golovatjuk napominje da će savremena ruska dostignuća na planu protivraketne odbrane biti korisna Kinezima.

– Ne otkrivajući nikakve tajne, naši  vojni stručnjaci pomoći će Kini da izgradi svoj protivraketni sistem. U poslednje vreme učestali su agresivni ispadi SAD prema Kini koja shvata da joj može pretiti i napad –  podseća naš sagovornik.

Važan faktor za intenziviranje vojno-tehničke saradnje između Pekinga i  Moskve svakako je, kako ukazuje Boris Rožin, raspad sistema sporazuma o ograničenju ofnazivnog nuklearnog naoružanja.

– Kina je i te kako zainteresovana da ojača svoje odbrambene potencijale u slučaju ozbiljnije konfrontacije sa SAD povodom pitanja Honkonga, Tajvana i drugih. Oni razvojaju i aktivno grade svoje oružane snage, i kopnene, i flotu, a Rusija, čineći im uslugu ove vrste, pravi ozbiljan korak u susret Kini, koja će to umeti da ceni. Rezultat će verovatno biti širenje i ekonomske saradnje, veći broj zajedničkih manevara i intenziviranje bilateralne saradnje uopšte – uveren je Rožin.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime