pixabay.com

Austrija je uspostavila “zeleni koridor” kako bi Ukrajina mogla da prodaje svoje poljoprivredne proizvode, a prvi transport žitarica stigao je danas u Austriju.

Voz sa oko 1.450 tona kukuruza za stočnu hranu stigao je iz Ternopila na zapadu Ukrajine do mesta Ašah u Austriji. Zbog rata Ukrajina trenutno može samo da izvozi oko 10 odsto količina žitarica mesečno. Uništavanje luke u Odesi pogodilo je izvoz više od 200.000 tona dnevno žitarica iz Ukrajine.

Na ovonedeljnom samitu o bezbednosti snabdevanja namirnicama u Austriji ministarka poljoprivrede Elizabet Kestinger najavila je uspostavljanje “zelenih koridora” kako bi se omogućio izvoz sirovina.

– Otvaranjem “zelenih koridora” pomažemo Ukrajini, koja ne bi bez njih mogla da izvozi robu. Time pomažemo snabdevanje poljoprivrednim sirovinama i osiguravamo snabdevanje namirnicama. Od maja će dve isporuke mesečno dospevati u Austriju – najavila je ministarka Kestinger prilikom dočeka prvog voza iz Ukrajine.

Direktor Austrijske železnice (OeBB) Andreas Mate istakao je da je patnja miliona Ukrajinaca velika, i da se ta kompanija prevozom humanitarnih transporta pomaže civilima i ovim robnim daje mali doprinos ekonomskom preživljavanju Ukrajine.

– Zbog toga ćemo redovno vršiti transport žitarica iz Ukrajine u Evropu i to ćemo pojačati u narednom periodu – najavio je on.

Dodao je da geografski položaj Austrije u srcu Evrope omogućava da ona bude centar odakle će se dalje transportovati sirovine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here