M. Stanković
Učenici sa protom Marinkom i sve tri nastavnice

U Osnabriku je prošle nedelje počela deseta školska godina Dopunske nastave na srpskom jeziku koju organizuje Ministarstvo prosvete Srbije. Moleban za uspeh u učenju je služio protojerej stavrofor Marinko Rajak još krajem avgusta, a u dogovoru sa nastavnicom veronauke Biljanom Dabić prisustvovali su svi đaci koji su završili prošlu školsku godinu.

Da bi počela redovna nastava čekala se odluka Ministarstva prosvete Srbije o postavljenju nove nastavnice jer Slađana Dunjić Fridrih nije više mogla da radi i u ovom gradu. Nova profesorka je Marija Mrdović koja sa porodicom živi nedaleko od Osnabrika, te je dobro poznato lice mnogim roditeljima, svešteniku i nastavnici veronauke. Održani su prvi časovi u divnoj i prepunoj učionici koja se nalazi u Crkvenom domu “Sveti knez Lazar”.

Izazov i odgovornost: Profesorka Marija Mrdović

Profesorka Marija se zvanično predstavila roditeljima i đacima i naglasila:

– Posle desetogodišnjeg rada u prosveti, u Srbiji, ovo je za mene jedan potpuno novi i drugačiji izazov. Smatram da nastavnici koji su angažovani u srpskim školama u dijaspori nose veliku odgovornost, i to najpre zbog očuvanja zajednice, a onda i zbog osećanja pripadnosti matici. Nove generacije naše dece se ovde rađaju i odrastaju u potpuno drugačijem okruženju, ali ono što sam na početku svog rada u Osnabriku uočila je želja učenika za učenjem o našoj zemlji i uspostavljanjem bližih veza sa njom. S obzirom na to, kao svoj osnovni zadatak videla sam nužnost negovanja ljubavi prema domovini kroz usvajanje najpre jezika i pisma, a zatim i kroz proučavanje nacionalne književnosti i istorije.

Prvi dan nove školske godine bio je i dan rastanka sa profesorkom Slađanom Dunjić Fridrih koja je tri godine organizovala nastavu putujući iz 120 kilometara udaljenog Bremena.

– U Bremenu se povećao broj đaka i ja tehnički više ne mogu da organizujem nastavu i u Osnabriku. Žao mi je što se rastajem od ove divne dece, ali nadam se da ćemo druženje nastaviti tako što ćemo koleginica Marija i ja organizovati susrete đaka iz Bremena i Osnabrika – obećala je profesorka Slađana.

Poklon za uspomenu

Srce za Slađanu

Slađana Dunjić Fridrih je na dobroj saradnji zahvalila proti Marinku, Biljani Dabić i svim roditeljima. Đaci su svojoj profesorki Slađani uručili veliki buket cveća i srce-podsetnicu sa potpisima svih njih.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here