EPA-EFE/OMER MESSINGER
Ginter Plater

Guverner austrijske pokrajine Tirol Ginter Plater, nakon ostavke Sebastijana Kurca zbog istrage koja je protiv bivšeg kancelara pokrenuta zbog korupcije i mita, prvi je političar iz redova Kurcove Narodne partije (OVP) koji se odlučio da se od njega distancira.

Iako je Plater na početku bio za to da Kurc ostane na mestu kancelara, sada smatra da su optužbe protiv lidera OVP teške.

Zatražio je, u izjavi dnevniku „Tiroler Tagescajtung”, od novog kancelara Aleksandera Šalenberga da vodi vladu „bez uticaja, i po svojoj zamisli”.

– Nakon izbora Kurca za šefa poslanicckog kluba OVP u parlamentu je važno da ubuduće svako obavi svoje zadatke – poručio je on.

Plater ističe da je za Šalenberga sada važno da postavi potrebne smernice, i jasno definiše samostalnu politiku svoje vlade.

On očekuje da će, nakon krize, sada uslediti mir u vladi, i da ne bi trebalo razmišljati o prevremenim izborima.

Istovremeno je Plater rekao da je oduvek bio “crni”, i da je uvek imao različita gledišta u pogledu „tirkiznih” (boja koju je za stranku uveo Kurc svojim dolaskom na vlast).

Oštrije Kurc ja napao predsednik Radničke komore Tirola Ervin Cangerl.

Kurc, prema njegovim rečima, treba potpuno da se povuče.

– Već se govori o kancelaru iz senke. Za novi početak u OVP i vladi trebalo bi da preda vlast potpuno čisto – podvukao je on.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime