pixabay.com

Zaduživanje građana u Danskoj nikad nije bilo jeftinije, budući da je jedna od tamošnjih banaka ponudila stambene kredite sa nultom kamatnom stopom.

Prvi put u istoriji danskog tržišta hipotekarnih zajmova, Nordea bank Abp je najavila da će početi da nudi stambene kredite na 20 godina s fiksnom ratom otplate, na koje neće naplaćivati kamatu, preneo je „Blumberg njuz“.

„Nikada nije bilo jeftinije pozajmljivati“, rekla je Lise Nitoft Bergman, glavna analitičarka finansijskog ogranka Nordea banke u Danskoj za „Blumberg“.

„Očekujemo da će ovo doprineti povećanju cena nekretnina“, dodala je ona.

Istovremeno, treća najveća banka u Danskoj, Jiske bank, ponudila je klijentima kredite na deset godina po negativnoj kamatnoj stopi od 0,5 odsto, što zapravo znači da će klijent vratiti manji iznos od pozajmljenog.

Na primer, ako ste kupili kuću za milion dolara i otplatili hipoteku u celosti za deset godina, banci biste vratili svega 995.000 dolara, prenosi Biznis insajder.

1 KOMENTAR

  1. Ne daju oni uzalud beskamatne kredite. Na taj nacin pomazu privredi, jer ce potrosaci ulagati i stezati kais – bice jos jeftinija radna snaga za bogate. Imace obaveze i riziko. Gradjevinske firme ce imati poslove. Siguran sam, ti krediti su uslovljeni ugovorom sa nekom firmom, osiguranjem, posrednikom itd. Banke na taj nacin kriju da prave profit na drugom mestu. Ja sam svesno zrtvovao „finacijsku pomoc“ drzave i gradio bez banke, firme, posrednika i osiguranja. Istina, trajalo je nekoliko godina – ali me niko nije imao u dzepu. I bilo je mnogo jeftinije.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime